Szlovákia utazási csekkel marasztalná otthon polgárait

Forrás: turizmus.com

 2017. július 14. 13:05

Hamarosan Szlovákiában is megjelenhetnek a magyarországihoz hasonló utazási csekkek, a tervek szerint legfeljebb 500 euró értékben. A közlekedési tárca emellett több más intézkedést is tervez a szlovák idegenforgalom fellendítéséért.

„Az idegenforgalom több leszakadó régióban is az egyedüli bevételi forrás, munkát adva az ott lakóknak. Épp ezért úgy gondoljuk, hogy jóval nagyobb támogatást érdemel" – nyilatkozta a közlekedési államtitkár.

Peter Ďurček elmondása szerint Szlovákiában a lakosság 67 százaléka még mindig inkább a külföldi utakat választja, amin a belföldön felhasználható utazási csekkek bevezetésével szeretnének változtatni. A tervek szerint a munkáltatók legfeljebb 500 eurós csekket adhatnának az alkalmazottaknak a hazai kirándulások költségeinek fedezésére. Ennek az összegnek az 55 százalékát állnák a munkáltatók, ami adómentes lenne. A fennmaradó 45 százalékot az alkalmazottak béréből vonnák le, hasonlóan az étkezési utalványokhoz. A közlekedési tárca számításai szerint minden egyes így befektetett euró 3 euró pluszhozamot jelent a turizmusban.

Kirándulók a Kőpataki-tónál

Fotó: vt.sk

Nem ez a tárca egyetlen javaslata az idegenforgalom fellendítésére. Az ágazat támogatására fordított eddigi évi 7 millió eurós keretet több mint 10 millióra szeretnék növelni, és több adócsökkentést is terveznek. A minisztérium a külügyi tárca segítségét is igénybe veszi azért, hogy a vízumköteles orosz turisták számára megkönnyítsék a tátrai kirándulásokat – írja a pozsonyi Új Szó internetes kiadása.

Kapcsolódó cikkek