Szlovénia erősítené turisztikai kapcsolatait hazánkkal

Forrás: turizmus.com

 2016. december 15. 16:01

December 14-én Mariborban tartotta negyedik ülését a Magyar-Szlovén Turisztikai Munkacsoport. Az együttműködés célja a tapasztalatcsere és a két ország közötti turisztikai forgalom élénkítése.

A maribori találkozón a magyar küldöttséget Bienerth Gusztáv, turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, a szlovén delegációt pedig Eva Štravs Podlogar a szlovén Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium turizmusért felelős államtitkára vezette (képünkön).

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy a hazai kereskedelmi szálláshelyek szlovén vendégforgalmi adatait tekintve a tavalyi negatív tendencia kedvezőre fordult, hiszen idén január-október között csaknem annyi szlovén vendégéjszakát mértünk, mint az év egészében. A szlovén relatív növekedés összhangban van azzal a friss trenddel, miszerint küldőpiacaink között egyre nagyobb súlyt képviselnek közvetlen szomszédaink, továbbá olyan közeli piacaink, mint Csehország vagy Lengyelország.

Magyarország és Szlovénia turisztikai kapcsolatainak egyik legeredményesebb területe a Kína-Közép- és kelet-európai (KKE) országok közötti együttműködés. A felek egyetértettek abban, hogy a kínai és egyéb tengeren túli piacok tekintetében a következő legfontosabb közös lépés az összehangolt programcsomagok kialakítása és promóciója kell, hogy legyen.

Annál is inkább, mivel 2017-ben a KKE országok lesznek a Makaóban megrendezésre kerülő hatodik Global Tourism Economic Forumnak a díszvendégei, amely kiváló alkalmat teremt a régió bemutatkozására. A munkacsoporti ülésen részt vett Erdei Bálint a Magyar Utazási Irodák Szövetségének valamint Matej Knaus a Szlovén Utazási Irodák Szövetségének elnöke.

szakmai szervezetek vezetői szerint a tengerentúli országokban jelentős potenciál rejlik, ami együttes piacra lépést tesz indokolttá. A találkozón a kormánybiztos beszélt a 2024. évi olimpiai játékok megrendezésért benyújtott magyar pályázatról, illetve annak turisztikai vonatkozásairól is. A szlovén fél teljes támogatásáról biztosította az olimpiai játékok szervezésének jogáért benyújtott magyar pályázatot. Ehhez kapcsolódóan és az egész régió támogatásának fontosságát figyelembe véve a kormánybiztos felkérte tárgyalópartnerét egy - a 16 KKE ország részvételével zajló - magas szintű sport és turisztikai találkozó vendégül látására 2017 első negyedévében.

A két ország erősödő turisztikai kapcsolatait jelzi az is, hogy Szlovénia a jövő évben esedékes Kormányközi csúcstalálkozó margóján tervezi megnyitni Budapesten turisztikai képviseletét.