„Szombat 14” – valóban a hazai turizmus fekete napja?

Forrás: turizmus.com

 2020. április 08. 09:54

A koronavírus hatására március közepére, egy hét alatt csaknem felére csökkent a szállodai vendégforgalom – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ márciusi összesített adataiból.

A magyar turizmus 2019-ben csúcsot döntött, az adatok szerint 16,3 millió vendég összesen 41,7 millió vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken.

A pozitív tendencia 2020 első két hónapjában is folytatódott. Mint arról kedden beszámoltunk, a KSH legfrissebb statisztikája szerint még februárban sem jelentkezett a koronavírus-járvány negatív hatása a hazai vendégforgalomban. A vendégéjszakák száma 9,8 százalékkal, az árbevétel 21,3 százalékkal nőtt.

A szálláshely-szolgáltatók napi forgalmi adatait rögzítő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) azonban már a teljes márciusi forgalmat is "látja", és e szerint a koronavírus okozta negatív hatások az év harmadik hónapjában már egyértelműen jelentkeztek a turisztikai mutatókban.

Egyetlen hét alatt drámai mértékben csökkent a szállodai vendégek száma

Fotó: 123rf.com

Az NTAK adatai alapján a hónap első szombatjáig – ugyan kisebb hullámzással –, de összességében még növekedett a vendégszám a hazai szállodákban, ám a következő hét végére, március 14-re már az egy héttel korábbinak csaknem a felére, 31 ezer főre csökkent.

A külföldi és belföldi vendégek arányában is jól látható változás következett be. Március 12-e után a belföldi-külföldi vendégarány az átlagos kb. 50-50 százalékról 60-40 százalékra változott, a külföldi vendégérkezések csökkenése miatt. Március 15-től kezdve a napi vendégszám drasztikus visszaesése tapasztalható, és a hónap végére elérte a mélypontot.

A hazai szállodák vendégforgalmának alakulása 2020 márciusában

Forrás: NTAK

A cikket teljes terjedelemben az mtu.gov.hu oldalon olvashatja el.