Szükségállapotot hirdetett a cseh kormány

Forrás: MTI

 2020. március 12. 18:59

Az új koronavírus terjedése miatt csütörtökön 14 órától harminc napra szükségállapotot hirdettek Csehországban.

A cseh kormány rendeletében péntek reggel hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette: a kormány azonnali hatállyal megtiltotta a koronavírus-fertőzés miatt kockázatosnak minősített országok lakosainak beutazását Csehországba, amennyiben az országban nincs tartós lakhelyük, vagy 90 napnál hosszabb tartózkodásra feljogosító vízumuk.

A beutazási tilalom a következő országokat érinti: Kína, Dél-Korea, Irán, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Ausztria, Németország, Svájc, Svédország, Norvégia, Hollandia, Belgium, Dánia és Franciaország.

Ugyanakkor a cseh állampolgároknak megtiltották az utazást ezekbe az országokba. A tiltás nem érinti a kamionsofőröket, pilótákat és a szolgálatban lévő vasutasokat, valamint az egészségügyi dolgozókat.

A cseh-német és a cseh-osztrák határon csak 11 határátkelőhely fog működni, mindenütt ellenőrizni fogják az utasokat. A határokon szolgáló idegenrendészetnek a hadsereg nyújt segítséget. A kishatárforgalom további hét helyen lesz engedélyezve. A határok túloldalán dolgozó emberek  külön engedélyt kapnak a határátlépésre.

A prágai Károly-híd is elcsendesedik a turistaáradat nélkül

Fotó: 123rf.com

A közlekedési minisztérium bejelentette, hogy meghatározatlan időre megszakítják a határokon átnyúló közúti autóbusz- és vasúti forgalmat. A határokat csak személygépkocsiban lehet majd átlépni.

A hatályos jogszabályok értelmében a cseh kormány harminc napos szükségállapotot hirdethet olyan rendkívül súlyos esetekben, amikor nagymértékben veszélyeztetve van a lakosság élete, egészsége, vagyona, vagy az ország rendje és biztonsága. A kormánynak erről azonnal tájékoztatnia kell a képviselőházat, amely felülbírálhatja a döntést. A parlamenti alsóház ugyanakkor dönthet a szükségállapot meghosszabbításáról is.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy Csehországban 109-re emelkedett a fertőzöttek száma. Két ember állapota súlyosnak minősíthető, míg a többségnél a fertőzés enyhe lefolyású. Az első fertőzést március elsején mutatták ki Csehországban, a vírusból eddig senki nem gyógyult ki.