Találjuk fel a jövőt!

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 26. 11:44

Értékes díjakkal jutalmazza a kreatív és előremutató ötlettel előrukkoló hallgatói csapatokat a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) a CheckINN turisztikai innovációs versenyen. A pályázatról Princzinger Péter elnököt kérdeztük.

Miért éppen a jellemzően kevés szakmai tapasztalattal rendelkező diákok számukra hirdették meg versenyt?

A turizmusfejlesztési stratégiánk is kimondja, hogy számít a fiatalok innovatív gondolataira. Jó ötletek bárhonnan jöhetnek, ráadásul a hallgatók gondolkodását a rossz rutinok sem bénítják.

Az ötlet a generációváltással is összefügg, hiszen a CheckINN által sokuknak meg tudjuk mutatni a turizmus által kínált vonzó karrierlehetőségeket. Ha azt üzenjük, hogy szükség van a kreativitásukra, elhivatottabbá válhatnak a szakma iránt.

A pályázatot turizmus-vendéglátás alapszakos (BA), valamint turizmus-menedzsment mesterszakos (MA) hallgatók számára írták ki. Miért a szállodaiparra koncentráltak?

A kezdeményezés szállodavezetőktől indult, ráadásul így első alkalommal jól körülhatárolható szakmai területen, jól körülhatárolt célcsoporttal vágunk bele a projektbe, amit a későbbiekben más területre is kiterjeszthetünk.

A hallgatók képzelete így is szárnyalhat, hiszen a háromfős csapatok három területen (közvetlenül a szállodaiparhoz kapcsolódó innováció, más szakmai terület átültetése a szállodaiparba, illetve szállodai vendéglátáshoz kapcsolódó innováció) dolgozhatnak ki ötleteket. Reméljük, hogy a 16 felsőoktatási intézményben tanuló több mint 4000 diák közül sokakat sikerül csapatmunkára ösztönöznünk.

Princzinger Péter üzenetet jegyez be a verseny "vendégkönyvébe", Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus gondolatát: A jövőt nem lehet előre megjósolni. De a jövőnket feltalálhatjuk!

Fotó: MTSZA

Elsősorban termékekre vagy üzemeltetésre vonatkozó ötleteket várnak?

Mindkettővel lehet pályázni. Miközben a nagy ívű elgondolásokról sem szeretnénk senkit lebeszélni, fontosnak tartom jelezni, hogy hétköznapi dolgokban is érdemes gondolkodni.

Az első kategóriában olyan egyszerű újítások is szóba jöhetnek, mint amilyen például a nem leakasztható vállfa volt egykor, egyszerű találmány, mégis fontos problémát oldott meg a szállodákban.

A második témakörben az élet más területén kipróbált megoldás adaptálásán érdemes gondolkodni, ezek lehetnek például digitális technológián alapuló projektek. Gondoljunk például az ipari környezetben elterjedt beléptető rendszerek átültetésére a szállodákba: ma teljesen természetes, hogy egy kártyával, vagy „karkötővel" lépünk be a szállodai szobánkba, a wellness szekcióba, és más szolgáltatási terekbe. Így a vendégek mozgása egyszerűen, a megzavarásuk és élő munka alkalmazása nélkül nyomon követhető.

A harmadik területen a születésnapi bekészítéseket említeném az egyszerű, de nagyszerű ötlet példájaként: apró figyelmesség, mellyel személyessé tehetjük szolgáltatásunkat. A pályázók a pályamunkákat október 31-ig adhatják be a www.check-inn.hu felületen keresztül.

Sajtótájékoztató keretében hirdették meg a CheckINN turisztikai innovációs versenyt

Fotó: MTSZA

Kik fogják értékelni az ötleteket?

Minden pályázatot két bíráló értékel majd, maximum 50 ponttal, figyelembe véve az ötlet újszerűségét, eredetiségét, megvalósíthatóságát, életképességét és fenntarthatóságát is.

20-30 fős szakértői gárdával fogunk dolgozni, köztük az alapítvány kurátoraival, az ernyőszervezet alá tartozó szakmai szövetségek vezetőivel és szakértőivel, valamint az üzleti életben gyakorlatot szerzett szakemberekkel.A pályamunkák elbírálása két fordulóban történik, az első fordulóból továbbjutott pályamunkákat az alkotóknak egy maximum 15 perc hosszúságú videóban kell bemutatniuk. Közülük lesznek kiválasztva a díjazott innovációk, mindhárom kategóriában egy-egy.

Az MTSZA a jutalmazásban egészen bőkezű, pontosan milyen ajándékok várják a legjobbakat?

A diákokat és anyaintézményeiket (akikre nagyban számítunk hallgatóik motiválásában) egyaránt jutalmazzuk. A győztes pályamunkát benyújtó csapat tagjai összesen hárommillió (fejenként egymillió) forintot kapnak ösztöndíj formájában, mindhárom kategóriában. A hallgatókat oktató felsőoktatási intézményt szintén 3 millió forinttal jutalmazzuk, támogatás formájában, melyet szabadon használhatnak fel. Kiosztunk egy közönségdíjat is, ennek nyertesét a február 1-jei Turizmus Évadnyitó Gála résztvevői fogják megszavazni az öt legjobb ajánlásban részesülő pályamunka közül. A legtöbb szavazatban részesülő pályamunkát benyújtó csapat minden tagja fejenként két darab, egy hétre szóló fesztiválbérletet kap a 2020-as Sziget Fesztiválra.

A legnagyobb ajándék azonban az lesz, ha találunk partnereket a legjobb ötletek megvalósításához, piacra viteléhez.

*

A pályázat meghirdetését támogatja a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, továbbá a Danubius Hotels és a Hunguest Hotels.