Támogatják a környezettudatos turisztikai szolgáltatókat

Forrás: MTI

 2020. november 02. 14:30

A kereskedelemben, a vendéglátóiparban és a turizmusban tevékenykedő vállalkozásokat és a munkavállalókat is arra buzdítják, hogy minél többen csatlakozzanak az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programsorozatához.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kereskedelemnek, a vendéglátásnak és a turizmusnak kiemelt szerepe van a lakosság szemléletformálásában, hiszen az emberek ezzel a három ágazattal találkoznak a legtöbbször.

2009-ben indult el az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amelyhez Magyarország már évek óta csatlakozik. Az önkéntes rendezvénysorozat lényege, hogy a tagállamokban élő emberek, vállalkozások, civil szervezetek, önkormányzatok és közigazgatási szervek is csatlakozhatnak minden olyan programmal, akcióval, rendezvénnyel, amely felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés fontosságára – emelte ki az államtitkár.

A turizmus teljes spektrumában zöld szemléletváltásra van szükség

Fotó: 123rf.com

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója szerint a koronavírus-járvány okozta válság új lendületet ad a turizmus zöld és digitális átalakulásának, valamint lehetőséget kínál arra is, hogy ellenállóbbá tegyék az ágazatot.

A turizmus teljes spektrumában, így a szálláshelyeken és a vendéglátásban is szemléletváltásra van szükség a környezettudatosság erősítése érdekében – mondta a vezérigazgató.

Az MTÜ a jövőben is segíti a felelősen gondolkodó turisztikai szolgáltatókat a környezetbarát intézkedések bevezetésével, ezért az Európai Hulladékcsökkentési Héten – november 21–29. között – 100 millió forintos pályázatot hirdetnek a magyarországi kistermelők támogatására – hangsúlyozta Guller Zoltán, aki pozitívumként értékelte, hogy a koronavírusos időszakban a magyar termékek felértékelődtek, hiszen a magyarok számára is fontos, hogy hazai termelőktől vásároljanak, hazai vállalkozásokat támogassanak.