TDM-rendszer: fordulópont és jövőkép

Forrás: turizmus.com

 2017. december 01. 14:49

A jól prosperáló TDM-szervezetek megállnak a lábukon önállóan is. Ám nem mindegy, milyen szerepet szán nekik jövőképében a Magyar Turisztikai Ügynökség, milyen mozgásterük lesz a fejlődésre.

Ezért is kísérte nagy érdeklődés az országos TDM konferencián Gajda Tibor előadását. A vezérigazgató-helyettes mindenekelőtt elmondta: bízik benne, hogy az MTÜ és TDM-ek között a párbeszéd rendszeressé válik. Fő elvként a desztináció szintű gondolkodás erősítését említette, ennek rendelik alá a fejlesztéseket is.

Elhangzott: a kiemelt térségekben 2-3, a nagyobbaknál 4-6 fős márkagondnokságok alakulnak meg, melyek az MTÜ szándékai szerint 24 hónap alatt önállósodnak majd. Szükséges az állami beavatkozás a térségi szintű szervezetek kialakításában, és a forma tudja segíteni ezek működését, de önmagában nem oldja meg a helyzetet, nagyon sok múlik az emberi tényezőn.

A jól prosperáló TDM-szervezetek megállnak a lábukon önállóan is

Fotó: turizmus.com

A márkagondnokságok térséget márkáznak, de ebben számítanak a helyi TDM-szervezetek tudására is. Sok múlik tehát azon, ezek a szerveztek milyen viszonyt tudnak egymással kialakítani, és az együttműködésben rejlő lehetőségekkel a TDM-ek és az MTÜ tud-e és akar-e élni.

Gajda Tibor vezérigazgató-helyettes kiemelte: soha ekkora figyelmet nem kapott a turizmus korábban, 2018-ban a külpiaci marketing a világ TOP 5 költései között lesz, a fejlesztési források pedig a következő években elérik a 800 milliárdot. A fejlesztések között említette például a TOP 100 attrakció többnyelvűsítését, a TOP 300 attrakció fejlesztési programjának összeállítását, a turisztikai szempontból fontos helyeken lévő benzinkutak turisztikai fejlesztését, a Balaton körüli közlekedés fejlesztését a BKK mintájára például közbringa rendszerrel, taxikkal és egységes tömegközlekedéssel. Minden kiemelt térségre részletes elképzelések vannak már a helyi vonzerők és adottságok összekapcsolására és termékké gyúrására. Szintén fontos, hogy a GINOP 7.1.8. keretében újragondolják a teljes turizmusra vonatkozó minősítési és védjegyrendszert, hogy a vendégeknek könnyebb legyen az eligazodás ezekben.

Végezetül Gajda Tibor hangsúlyozta: a helyiek fontos szereplők, az összefogásban hatalmas erő rejlik, és hozzáadott értéket teremt. Ezért csak nyitottságot tud közvetíteni az MTÜ részéről a TDM-szervezetek felé.