Két hét teljes zárlat jön Magyarországon a járvány harmadik hulláma miatt

Forrás: turizmus.com

 2021. március 04. 11:36 / Utoljára frissítve: 2021. március 04. 17:35

A romló járványhelyzet miatt drasztikus szigorításokat jelentett be a kormány csütörtökön. A döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás pénteken jelenik meg.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azzal indokolta a szigorú lépéseket, hogy ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás és az újraindítás is későbbre tolódna. A koronavírus harmadik hulláma ugyanis erősebb, mint az eddigi kettő.

Ezért az alábbi szigorításokat hozta a kormány:

  • Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig lezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan kidolgozzák.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
  • Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet.
  • A konditermeket is bezárják két hétre.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett, ahol a másfél méteres távolságtartás lehetséges.
  • Minden munkaadót felkérnek, hogy biztosítsa az otthoni munkavégzést, ha lehetséges.
  • Szabadtéren mindenhol kötelező a maszkhasználat.
  • Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében, a tranzit teherforgalmat ez nem érinti.

 

A részletszabályokat az operatív törzs fogja kidolgozni.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy a szálláshelyeknek és vendéglátásnak nyújtott ágazati bértámogatást kiterjesztik minden olyan szektorra, amelyet a mostani korlátozások érintenek, március 8-tól március 22-ig.

*

Frissítés:

A csütörtökön bejelentett döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás pénteken jelenik meg – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint "a szolgáltatások körében a zárva tartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak".

 

(Nyitókép: kormany.hu)