Tervezői album alapján restaurálják a Pénzügyminisztériumot

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 13. 19:21

A századelő gótikus épületét az eredeti tervező által készített album segítségével állítják helyre a budai Várban

A Magyar Építők információi szerint miután eldőlt, hogy az egykori Pénzügyminisztérium helyére, a Várnegyedbe költözik a minisztérium, most az is kiderült, mely cégek végzik el a kivitelezést.

A Szentháromság tér 6. szám alatt található épületet az 1903-as évek tervei alapján állítják helyre, a munkálatokat a West Hungária Bau Kft. és a Garage Ingatlanfejlesztő Kft. végzi közösen, nettó 9,8 milliárd forintból. A bruttó 30 000 négyzetméter alapterületű, műemlékvédelem alatt álló épületet az egykori, 1908-as Fellner-album alapján állítják helyre.

A Fellner Sándor által tervezett épület

Fotó: turizmus.com

A Fellner Sándor által tervezett és 1904-ben megépült gótikus Pénzügyminisztérium a Mátyás-templom környezetében új központot alakított ki a városban. Az épület megalkotásában a kor kiváló műhelyei is közreműködtek: a Zsolnay kerámia gyár, Melocco Péter betonáru gyára, valamint Majorossy Géza építőmester is.

A felújítás során megújul a homlokzat és a tető, az épületbelső pedig korszerű munkakörülményeket biztosít majd. Visszaépítik a háború során lerombolt emeletet és rizalitot, illetve új pincegarázst és épületszárnyat is kap a létesítmény – írja a szakportál.