Tervezzük meg együtt Budapest jövőjét – és turizmusát!

Forrás: turizmus.com

 2020. június 17. 14:00

Új honlapot hozott létre a Fővárosi Önkormányzat, melyen bárki elmondhatja, hogy szerinte minek és milyen irányba kellene a leginkább fejlődnie Budapesten. A turizmus jövőjére vonatkozóan is tehetünk javaslatokat.

2020-ban új fordulatot vesz a tervezés folyamata Budapesten. A város fejlesztésének alapja a különböző szektorok közötti együttműködés, egy digitális részvételi platformon történő közös munka lesz – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Mint írják, az okos város módszertant alkalmazva, a fővárosi tervek kidolgozása során a koordinátor irodák kapcsolatot teremtenek a projektek érintettjei között, akik egy erre a célra létrejött digitális térben, később pedig párhuzamosan szakági tematikus munkacsoportokban (pl. lakhatás, klímavédelem, közlekedés) fogalmazhatják meg véleményeiket, céljaikat, elvárásaikat a fejlesztésekkel kapcsolatban.

Ezzel a céllal készült el az its2027.budapest.hu oldal, ahol amellett, hogy a tervezés folyamatáról lehet tájékozódni, kérdőívek kitöltésével máris be lehet csatlakozni a tervezésbe.

Új honlapot hozott létre a Fővárosi Önkormányzat, melyen bárki elmondhatja, hogyan képzeli el Budapest jövőjét

Fotó: its2027.budapest.hu

A közös munkában bárki részt vehet, és olyan fontos dolgokban mondhat véleményt, mint például a Duna partjainak szorosabb kapcsolódása a városhoz, a tömegturizmus problémáinak kezelése, vagy akár új közparkok létesítése.

A közlemény kitér arra, hogy sok fejlesztés megvalósítása továbbra is a rendelkezésre álló fejlesztési források függvénye lesz, amin a jelenleg kialakult gazdasági válsághelyzet nehezít. Ezért keresik azokat az eszközöket, beavatkozásokat, amitől a város otthonosabb, szerethetőbb lesz, amit a város fejlődését fontosnak érző partnereikkel együtt megvalósíthatnak.

"Az újonnan választott városvezetés elkötelezett egy élhető, zöld, versenyképes és szolidáris Budapest mellett, ahol a városlakók, civil és szakmai szervezetek is aktívan beleszólhatnak a városfejlesztés ügyeibe, és részt vehetnek a tervezési folyamatokban" – írják a közleményben.

Az ötleteket, véleményeket vagy javaslatokat a smartbp@budapest.hu e-mail címre várják, az its2027.budapest.hu oldalon pedig a tervezés folyamatáról és a részvétel lehetőségeiről lehet tájékozódni.

Az ITS Budapest 2027 stratégiát a tervek szerint a Fővárosi Közgyűlés 2021 februárjában fogadhatja majd el – olvasható az oldalon.