Tíz város verseng az „Okos Turizmus Európai Fővárosa 2019” címért

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 21. 13:54

Brüsszel, Helsinki, Ljubljana, Lyon, Malaga, Nantes, Palma, Poznań, Tallin és Valencia van még versenyben a cím elnyeréséért.

Az EU új kezdeményezésének az a célja, hogy promótálja az „intelligens turizmust” a tagországokban, és támogassa az innovatív és fenntartható turisztikai fejlesztéseket, valamint megkönnyítse a jó gyakorlatok megosztását. Az „Okos Turizmus Európai Fővárosa” négy kategóriában díjazza a kiváló teljesítményeket: fenntarthatóság, elérhetőség, digitalizáció és kulturális örökség, illetve kreativitás.

A verseny első szakaszában független szakértők 19 EU-tagállam 38 városának turisztikai applikációit értékelték. A tíz kiválasztott város nagyon jól szerepelt a négy kategória kombinációját vizsgálva. A második szakaszban az európai zsűri a városok prezentációja alapján kiválasztja azt a két várost, amely viselheti az „Okos turizmus európai fővárosa 2019” címet.

Tallin még versenyben van a címért

Fotó: pixabay.com

A két győztes egy éven át kap kommunikációs és márka-támogatást, egy promóciós videót és tevékenységeket, valamint egy-egy kifejezetten erre a célra készült szobrot, amit elhelyezhet a városközpontban. Négy további várost is kiválasztanak, amelyek egy-egy kategóriában – fenntarthatóság, elérhetőség, digitalizáció és kulturális örökség, illetve kreativitás – a legjobbnak bizonyulnak. A díjakat az Európai Turizmus Napján, 2018. november 7-án adják át Brüsszelben.