Tízéves a turizmus tanszék Egerben

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. november 19. 10:09

Egy évtizede alapították Egerben az Eszterházy Károly Egyetem turizmus tanszékét. Ez alkalomból november 16-án ünnepi szakmai napot tartottak az egyetem dísztermében.

Köszöntőjében Liptai Kálmán rektor azt emelte ki, hogy ez a tanszék jelképesen az intézmény legkisebb gyermeke. Köszönetet mondott a tanároknak, akik nemcsak szakembereket képeznek a turizmusnak, hanem fontos kutatásokat is folytatnak.

Domjánné Nyizsalovszki Rita, az egyetem turizmus tanszékének vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a szak népszerűsége folyamatosan növekszik. Heves megyében szárnyal a turizmus és kiváló adottságai vannak a terület fejlesztéséhez. Így egyre több hallgató érkezik és ezzel párhuzamosan nő irántuk a kereslet.

Michalkó Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára hangsúlyozta, hogy napjainkban a totális turizmus korát éljük. Kinyílt a világ és szinte minden pontjára eljuthatnak az érdeklődők. Óriási a forgalom a repülőtereken, mert nagy az érdeklődés az utak iránt. Mint mondta, a turizmus önmagában is innováció, ezt a szakmát nagyon sokan szeretik és élvezettel végzik a munkát. Ma már a folyamatos információáramlást nagymértékben segítik a korszerű eszközök, melyekkel például gyorsabbak és eredményesebbek a foglalások.

- A turizmus szakma, a felsőoktatás képviselői, illetve a szervezetek szoros együttműködésének, közös munkájának köszönhetően olyan szakmai anyag készült, amely elősegítheti, hogy a kormány a Mátra-Bükköt hamarosan kiemelt turisztikai desztinációvá minősítse - mondta előadásában Bujdosó Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem campus-igazgatója.

Az egyetem díszterme, a konferencia színhelye

Fotó: Mentusz Károly / turizmus.com

Új attrakciókat, magas színvonalon működő szállodákat fejlesztettek a Mátrában, amely napjainkban főleg a belföldi turisták fontos célpontjává vált. A természetjárás, a sport-, a gyógy- és egészség-, valamint a konferenciaturizmus egyaránt jelen van hazánk legmagasabb hegyvidékén. Különösen népszerű a Kékestetői kilátó, a Sástó és a Mátravasút.

Domjánné Nyizsalovszki Rita tanszékvezető hozzátette, hogy a Mátrában négyévszakos turisztikai desztinációt szeretnének létrehozni. Az a céljuk, hogy a Mátra-Bükk, Budapest és a Balaton mögött a harmadik leglátogatottabb hely lehessen a jövőben.

Ezt követően Tóth Ferenc, az egri polgármesteri hivatal csoportvezetője a hevesi megyeszékhelyen megvalósuló fejlesztésekről beszélt, melyek során a városképi jellegzetességek megőrzésére törekszenek és az adott hely szellemét is figyelembe veszik. Az elmúlt években megújult a belváros, a Dobó tér, kerékpárút épült az Eger-patak partján, de jelentős fejlesztések valósultak meg a várban és létrejött a Márai Látogatóközpont a Szépasszonyvölgyben. Mindezek nemcsak a város lakóit, hanem a turizmust is szolgálják. A fejlesztések jelenleg is tartanak Egerben. Arra törekszenek, hogy a történelmi múlt értékeit megőrizzék az utókornak és a város élhető jellegét pedig erősítsék.

Az egri érseki palota látogatóközpontja, amely szintén megújult a közelmúltban

Fotó: Mentusz Károly / Turizmus.com

Sötét turizmus a rock and roll nagyjai nyomában címmel különleges élményeiről számolt be a résztvevőknek Kovács Tibor, az Eszterházy Károly Egyetem Turizmus Tanszékének docense. Három zenei legenda nyomában járt, akik tragikus körülmények között haltak meg, de az emléküket ma is világszerte őrzik. Jim Morison, Elvis Presley és John Lennon, mind a hárman közel egy korosztályt képviseltek és hatottak is egymásra. Híresek voltak és mindannyian krízis után, újat szerettek volna, de nem sikerült nekik. Ám utánuk maradt a zenéjük, amely ma is népszerű.

A továbbiakban a Miskolci Egyetem intézetigazgatója, Piskóti István a turisztikai trendekről és a marketing válaszokról beszélt. Emlékeztetett, hogy napjainkban a piac újrafogalmazza a marketinget. A turizmus minősége is változik, például főüdülések hossza csökken és helyettük a több, rövidebb szabadidős utazás kerül előtérbe. De említette a többgenerációs utazásokat is, amikor, a nagyszülők, szülők, gyerekek közösen találkoznak és együttesen szerezhetnek élményeket.

Végül Szabó Géza, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője a helyi termékeknek a vidéki turizmusban betöltött szerepét vázolta fel. Kiemelte a gasztronómiai rendezvények, a sütő-főző versenyek, a falusi vendégasztalok, a helyi termékfesztiválok és ünnepek fontosságát. Ezeket egyre jobban kedvelik a turisták. A helyben előállított termékek pedig több helyen turisztikai attrakciókká válnak és értéket képviselnek, brandként tűnnek fel és védjegyeket tartalmaznak.

Az előadások után felszeletelték a tízéves jubileumra sütött tortát, amelyet Nagy Zoltán királyi főszakács készített.

Zárásként a vendégek séta keretében ismerhették meg Eger turisztikai nevezetességeit.