Több mint 12 ezren pályáztak eddig magánszálláshelyek megújítására

Forrás: MTI

 2020. június 12. 11:00

Egy hét alatt több mint 12 ezren pályáztak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. magánszálláshely és egyéb szálláshely fejlesztését célzó kiírására 37,06 milliárd forint értékben, amely a 60 milliárd forintos keretösszeg több mint fele.

Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Nonprofit Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy ez a pályázati mennyiség 37 796 szoba megújítását jelenti. A kiírásra átlagosan hárommillió forint értékben nyújtottak be pályázatokat, a legtöbb Somogy és Veszprém megyéből érkezett.

A pályázatokat június 4-től lehetett beadni, és már az első órában majdnem ötezer pályázat érkezett 15 milliárd forint támogatási igénnyel – tette hozzá.

Egy hét alatt több mint 37 milliárd forint forrásra pályáztak a szállásadók

Fotó: 123rf.com

A vezérigazgató emlékeztetett, hogy július 15-ig minden olyan magánszemély, vagy vállalkozás tulajdonában lévő vidéki szálláshely pályázhat, amely legfeljebb nyolc szobával és érvényes működési engedéllyel rendelkezik, továbbá regisztrálva van a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felületén.

A kormány minden szoba felújításához egymillió forintot ad a pályázat keretében még ebben az évben – tette hozzá.

Kiemelte, hogy ezzel a pályázati kiírással a turisztikai szolgáltató szektor kisebb szereplői soha nem látott fejlesztési forráshoz juthatnak, a cél pedig az, hogy csökkenjen a szezonalitás.

Győr-Moson-Sopron megyében 552 magánszálláshely működik, amelyek 1718 szobával rendelkeznek. Amennyiben minden szálláshelyre érkezne pályázat, a megyébe mintegy 1,7 milliárd forint érkezne. Győrben 109 magánszálláshely jogosult 283 szoba megújítására – mondta.

Az egyszerűsített pályázatok beadásához a tervek szerint húsz vidéki városban – köztük Egerben, Esztergomban, Győrött, Gyulán, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Hollókőn, Kaposváron, Kiskunmajsán, Miskolcon, Pécsett, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Vásárosnaményban és Veszprémben – Kisfaludy-pontokat hoznak létre a Tourinform-irodákban, vagy egyéb információs pontokon.

A Kisfaludy-pontok mellett telefonos ügyfélszolgálatot is tartanak, ezen keresztül eddig több mint nyolcezer hívást bonyolítottak le, valamint készítettek egy oktató videóanyagot is, amely a kisfaludyprogram.hu oldalon érhető el – mondta Horváth Péter.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere azt mondta, hogy a megyeszékhelyen eddig 126 szoba felújítására érkezett pályázat.