Több mint 250 ezer eurós fejlesztés a Balaton-felvidéken

Forrás: MTI

 2017. március 19. 11:36

A Dunai Geo Túra projekt részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén új tanösvényt hoznak létre, és bővül a Hegyestűn látható geológiai tárlat is, az uniós beruházásra 257 ezer eurót fordítanak egy határokon átnyúló geológiai fejlesztéssorozat részeként.
A hírt V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára jelentette be a pénteki projektnyitó sajtótájékoztatón.

Az összességében 1,7 millió eurós, 14 partner együttműködésével megvalósuló nemzetközi projekt az Interreg Duna Transznacionális Együttműködési Program finanszírozásával az idén januárban indult, zárása 2,5 év múlva várható. A program a földtani örökség újszerű bemutatását, a növény- és állatvilág, valamint az élettelen természeti értékek védelmét célozza.

Az államtitkár kifejtette: az előző uniós ciklusban 2300 milliárd forint jutott környezet- és természetvédelemre,  a jelenlegi ciklusban a földalapú támogatások zöldítési részével együtt, több mint 3400 milliárd forintot fordítanak erre a célra, ebből közvetlenül a természetvédelemre 61 milliárd forint jut. Fontos előrelépésnek nevezte, hogy tíz év alatt, évi 500 ezerről 1,6 millióra nőtt a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma, mely jórészt a beruházásoknak köszönhető.

Hegyestű, ahol a határokon átívelő fejlesztés eredményeként a látogatók száma várhatóan tovább növekszik

Fotó: turizmus.com

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a fejlesztés eredményeként új installációkkal gazdagodik majd a térség geológiáját bemutató Hegyestűn látható tárlat, megújul a Badacsonyon és Szent György-hegyen található tanösvény, Hegyestűtől a Kopasz-hegyig pedig új, vulkanológiai tanösvény épül. Mindezekhez kirándulásvezető füzet készül. Puskás Zoltán elmondta azt is, hogy a projekt vezető partnere a szlovén Idrija UNESCO Globális Geopark. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park mellett a Duna vízgyűjtő területén fekvő országok közül számos közreműködő szerepel a programban, köztük az osztrák, a horvát és a cseh parkok. A projekt egyik legfontosabb eredménye a közös Dunai Geotúra lesz, mely során a régiók közötti együttműködés erősítésére törekszenek a résztvevők. A határokon átívelő fejlesztés eredményeként a Hegyestűre látogatók száma, az eddigi évi 35 ezerről várhatóan tovább növekszik.