Több mint két tucat pályamű a CheckINN Revitalizátor ötletpályázaton

Forrás: turizmus.com

 2022. július 25. 15:48

A pályázatra nagy érdeklődés mutatkozott; összesen 26 db beadott pályamű érkezett, amelyek közül 5 pályázat Terület/Telek kategóriában, 21 pályázat pedig Épület kategóriában indult.

2022. június elsején elstartolt a hazai felsőoktatási intézményekben a CheckINN és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közösen kiírt, rozsdaövezeti és barnamezős területek újrahasznosítására összpontosító ötletpályázata, a CheckINN Revitalizátor.

A vadonatúj verseny üdítő színfoltként mutatkozott be az egyetemeken és főiskolákon, hiszen ilyen témában hasonló verseny korábban nem került még meghirdetésre.

 

A pályázatra nagy érdeklődés mutatkozott; összesen 26 db beadott pályamű érkezett, amelyek közül 5 pályázat Terület/Telek kategóriában, 21 pályázat pedig Épület kategóriában indult.

A jelentkezők az ország legkülönbözőbb tájairól ragadtak ki magas potenciált hordozó romos, elhagyatott épületeket vagy területeket: köztük Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém vagy éppen Eger is helyet kapott. Természetesen Budapestre fókuszáló pályaműből is akadt szép számmal; itt főként Újpest, a Népsziget, Csepel és egyéb külvárosi rozsdaövezeti épületekre érkezett revitalizációs ötlet. Ezek között jelentős számú rendezvényközpont, szabadtéri programokat felölelő programhelyszín, vendéglátóegység és szálláshely is szerepel.

A csapatok az ország számos egyeteméről és főiskolájáról jelentkeztek, köztük a MOME, BGE, BCE, ELTE, METU, ÓE, MKE és DE karairól is. A hallgatók komoly erőfeszítéseket tettek a látványtervek, infrastrukturális koncepciók megalkotására, a csapatmunkára, illetve a fenntarthatóság és fiatalos látásmód érvényesítésére egyaránt.

A revitalizálni kívánt épületek között több funkcióját vesztett nehézipari gyárépület, telek (Budapesten és vidéki városokban egyaránt), vasúti létesítmény és bányászati célokat szolgáló terület is szerepel.

A verseny szervezői nem kívánták korlátozni a hallgatók alkotói szabadságát, így egészen egyedi és kreatív megoldások születtek, mint például egy dunai hajós fesztivál több budapesti rozsdaövezeti épület érintésével, rekordokat bemutató tematikus múzeum, fény-kiállítás, búvárbázis, sőt, még társadalmi párbeszédre alapuló emlékház is bemutatásra került. A csapatok elhivatottságát mutatja, hogy sokan kézrajzokkal, 3d-s tervekkel és animációk segítségével mutatták be az újragondolás folyamatát.

A zsűri az első forduló végén maximum 30 ponttal értékeli a pályamunkákat a turisztikai funkció újszerűsége, a választott terület vagy épület lokációja és a vizuális szemléltetés szempontjait figyelembe véve.

A verseny következő fontos állomása a hamarosan továbbjutó 10 csapat számára a második forduló lesz, ahol a versenyzőknek már részletes, elméleti kidolgozással kell meggyőzni a zsűrit projektjükről.

A díjazást tekintve két forduló alapján a legmagasabb összpontszámot elérő két csapat kerül majd díjazásra. A 2 díjnyertes csapat (csapatonként) hárommillió forint díjazásban részesülnek ösztöndíj formájában a CheckINN jóvoltából.

Az első forduló bírálata várhatóan 2022. 08.31-ig zárul.

A CheckINN honlapja: https://www.check-inn.hu/