Többet érhet majd a román üdülési csekk az elő- és utószezonban

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2019. október 15. 11:08

A turisztikai minisztérium javaslatára Romániában januártól gyökeresen megváltozik az üdülési csekkek rendszere, és több pénzt kap, aki elő- vagy utószezont választ pihenésre.

A szaktárca indoklása szerint főszezonban, június-augusztus között a szálláshelyek, üdülők túlzsúfoltak, ezért célszerű „széthúzni” a nyaralási időszakot. Az üdülési csekk felhasználásának korlátozásával ez megvalósíthatatlan, ezért a minisztérium úgy próbálja 2020-tól rávenni az érintetteket az elő- vagy utószezonban való pihenésre, hogy erre több pénzt fizet.

Nyári zsúfoltság az egyik népszerű román üdülőhelyen, Mamaián

Fotó: stirilieprotv.ro

Az üdülési cafeteria értéke most egységesen 1 450 lej (kb. 95.500 forint). Amennyiben a kormány rábólint a tervezetre, az elő- és utószezonban (április-május, október-november) felhasznált csekk értéke 2 080 lej (kb. 137 000 forint) lesz. Ugyanezzel a módosítással a nyaralási juttatás rendszerét 2025-ig meghosszabbítják. A közszférában dolgozóknak kötelezően jár az üdülési csekk, a magánszféra munkáltatói erről szabadon dönthetnek.

 

Vasszigorral tartatják be az új rendeletet

Egy közalkalmazott egy naptári évben egyetlen üdülési csekkre jogosult, s hogy melyiket választja, azt maga dönti el az esztendő első hónapjában. A döntés utólag nem módosítható, ugyanakkor a 2 080 lejes cafeteriával tilos lesz főszezonban fizetni. Amennyiben a szállásadó azt mégis elfogadja, akár 50 ezer lejre (3,3 millió forint) büntethetik, és két esztendőre megvonják tőle a csekkelfogadás jogát.

A rendszert nehéz lesz átjátszani, mert a 2 080 lejes cafeteriát már kizárólag kártyán kapják a kedvezményezettek, s hogy ennek értékét a szállásadó mikor vonta le, könnyű ellenőrizni.

Másik szigorítás, hogy ezzel a drágább kártyával csak abban az esetben lehet online foglalni, ha az illető szállásadó erre a kategóriára is rendelkezik speciális programmal, pedig ez a fajta foglalási rendszer egyre népszerűbb az országban.

A szakmai szervezetek lobbiztak a turisztikai minisztériumnál, hogy módosítsák az üdülési csekkek rendszerét, mert a mostani túlzsúfolja a tengerpartot és a legnépszerűbb néhány régiót, miközben a falusi turizmus fellendülése várat magára. A másik érv, hogy a „cafeteriások” gyakorlatilag a nyári főszezonra lefoglalják a tengerparti üdülőket, és külföldi vendégeknek nem marad hely. Más kérdés, hogy a külföldiek sem tolonganak.

Tavaly több mint egy millió közalkalmazott részesült üdülési csekkben.