TOP50 – Glázer Tamás: Népszerűek a turisztikai funkciókkal felruházott műemlékek

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 26. 16:59

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Glázer Tamás, aki 2022 októberéig volt a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezetője, ötödször szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, valamint az utazási piac szereplői után most a szakmai szervezeteket vesszük sorra – a szerk.

*

Glázer Tamás látványos eredményeket ért el a hazai kastélyok és várak felújításában és turisztikai célú hasznosításában. Ügyvezetése alatt a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram (NKVP) gyakorlati végrehajtójaként működő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) sorra adta át a Csipkerózsika-álmukból felébresztett, megszépített és korszerű funkciókkal felruházott történelmi épületeket.

A 2021-ben megújult hét attrakció (a tatai Esterházy-kastély, a nádasdladányi Nádasdy-kastély, a szögligeti Szádvár, a füzérradványi Károlyi-kastély, a sümegi Püspöki Palota, a bajnai Sándor–Metternich-kastély, valamint a mosonmagyaróvári vár) után, 2022 első felében újabb három helyszínt adtak át a nagyközönségnek.

Glázer Tamás 2022 októberéig vezette a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft-t

Fotó: NÖF

A majki Kamalduli Remeteség múzeumjellegű cellaházainak megújulásával az épületegyüttes klasszikus szépsége teljes egészében kibontakozhat a látogatók előtt. Nagyszabású projekt megvalósulása után, újjászületve tárta ki kapuit az Ybl Miklós tervei alapján épült Wenckheim-kastély Szabadkígyóson. Békés megye ikonikus látványossága, romantikus szépségének és élményközpontú kiállításának köszönhetően, azóta egyike a NÖF leglátogatottabb épületeinek. Az immár állandó kiállítással hívogató Somló-vár a korábbinál sokkal attraktívabb élményelemekkel várja az érdeklődőket.

Az avatási ünnepségek az év következő hónapjaiban is folytatódtak. Tavasz végén a nagyvázsonyi Kinizsi-vár udvarát és szabadtéri részeit megnyitották az érdeklődők számára, ahogy újra látogathatóvá vált a pécsi Jakováli hasszán dzsámi is. A novemberben átadott dégi Festetics-kastély kuriózuma az egyedülálló, szabadkőműves tematikájú tárlat, valamint Magyarország egyik legnagyobb angolparkja.

A NÖF csapatának nagy szakértelemmel végzett, szerteágazó tevékenysége nem volt hiábavaló, a kastélyok és várak 2022 nyarán rekordszámú látogatót fogadtak: májustól augusztus végéig több mint 310 ezren voltak kíváncsiak a múltat a jelenbe varázsoló épületekre, ami a duplája a 2021. nyári számoknak. Augusztus 31-ig pedig közel 500 ezren fordultak meg az általuk üzemeltetett műemlékekben országszerte, ami a 2021-es teljes évi adatokhoz viszonyítva 70 százalékos növekedést jelent. „A nagy érdeklődés egyértelműen bizonyítja, hogy a turisztikai funkciókkal felruházott épületek meg tudnak felelni a 21. század kihívásainak és sikerrel állíthatók a nagyközönség szolgálatába" – emeli ki a szakember, hozzátéve, hogy a megvalósult felújítások több rangos hazai építőipari, műemlékszakmai és turisztikai elismerésben részesültek.

Glázer Tamás nem titkolja el nehézségeiket sem, a műemlékvédelmi épületek energetikai korszerűsítése, takarékos üzemeltetése ugyanis sokkal nehezebb, mint másutt.

A pozíciójáról szeptember végén leköszönt ügyvezető igazgató a NÖF-ben végzett munkát mindig is olyan alkotási folyamatnak nevezte, amelynek eredménye, reményei szerint, évszázadokon keresztül fennmarad. Rendkívül büszke csapatára, meggyőződése, hogy tevékenysége a műemlékvédelemben jártas kollégák segítsége nélkül nem lehetett volna eredményes. Jóleső érzéssel tölti el, hogy értékteremtő tevékenységük során nemcsak az épületek, de környezetük is élettel telt meg, a turizmus vérkeringésébe bekapcsolódva fejlődésnek indult.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)