TOP50 – Gyorgyevics Benedek: A külföldi turisták mentális térképére is felkerült a megújuló Városliget

Szerző: Nagy Károly

Forrás: turizmus.com

 2023. április 04. 14:40

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója másodszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és vendéglátóipar, az utazási piac szereplő és a szakmai szervezetek után most az attrakciókat vesszük sorra – a szerk.

*

„A Liget Budapest Projekt jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális fejlesztése, amelynek keretében 2022-ben nyitotta meg kapuit az International Property Award által a World's Best Architecture fődíjjal elismert Néprajzi Múzeum épülete, amely ma Európa egyik legmodernebb múzeuma" – ad áttekintést a Városliget Zrt. egyik legfontosabb évközbeni eseményéről a vezérigazgató. Elmondása szerint az új Néprajzi Múzeummal Budapest egy rendkívül bátor és formabontó kortárs épülettel lett gazdagabb. A múzeum a minőség, az innováció és a környezetvédelem hármasságának maradéktalanul megfelel.

Gyorgyevics Benedek szerint a Magyar Zene Házához hasonlóan egy igazán szerethető találkozóhely jött létre, a Néprajzi Múzeum több mint 7 ezer négyzetméteres tetőkertje a Városliget egyik első számú találkozóhelyévé vált: nemcsak leánykérés volt már itt, de a peremén vezető panorámasétánya versenybe száll Budapest legnépszerűbb szelfipontjaival. A már átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek, látogatottságukat összeadva megközelítik az 5 millió főt.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója

Fotó: Liget Budapest

„A Magyar Zene Háza nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált. A ház példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet meghatározó helyévé lépett elő, nemcsak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott a főváros kulturális vérkeringésébe" – részletezi az első átadott épületről az eddigi tapasztalatokat a szakember.

A Néprajzi Múzeum új épületében a nyitás óta eltelt közel fél év alatt már 200 ezer ember fordult meg, míg Magyarország legkomplexebb és legkorszerűbb játszóterén, a Városliget Nagyjátszótéren már több mint kétmillióan játszottak, a kutyás élményparkokban is átlépték a milliós látogatószámot.

A szakembert különösen nagy örömmel tölti el, hogy fejlesztéseik felpezsdítették a belföldi turizmust, és rengeteg látogató érkezik vidékről vagy a határon túli magyar közösségekből. „A külföldi turisták mentális térképére is felkerült a megújuló Városliget" – érvel az új kulturális épületek sokszínűsége mellett.

A Liget Budapest fejlesztéseinek egyik legfontosabb alapvetése a környezetbarát és fenntartható működés, így az épületek megfelelnek a 2022-től érvényben lévő „közel nulla energiaigény" építésügyi előírásainak. A házak a legkorszerűbb épületautomatikát és szabályozórendszert felvonultató okosépületek, így a kihasználtsághoz igazíthatóak a légkezelők és a világítás, amivel nemcsak villamos energiát, de fűtési-hűtési energiát is megtakarítanak.

„A Városliget újonnan létrehozott épületeit geotermikus energiával hűtjük és fűtjük, ami jóval olcsóbb, mint ha gázt használnánk, ráadásul az épületek a legmodernebb energiahatékonysági kritériumoknak is megfelelnek. A Néprajzi Múzeum jelenlegi épülete jóval nagyobb, mint a múzeum korábbi otthonaként szolgáló Kossuth téri épület, mégis olcsóbban és hatékonyabban működtethető. Ezenkívül a fejlett vezérlési rendszerrel kollégáink folyamatosan további megtakarítási lehetőségek feltérképezésén dolgoznak, amelyek jelentősen tompítják az energiaár emelkedés okozta sokkot" – hangsúlyozta.

A Liget Budapest Projekt 2022-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Régi fényében csillog a park egykori történeti bejárata, a Rondó, a Városligeti Promenád befejezésével pedig hangulatos sétány vezet a Hősök terétől egészen a Múzeum Mélygarázsig. De visszatért a parkba egy több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő légi attrakció, a ligeti ballonozás is.

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)