TOP50 – Káel Csaba: A kultúra területén konkurálunk a Fradi szurkolótáborával

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. április 20. 17:56

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep nemzetközi fesztiválok alapítója, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos nyolcadszor szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. Most a kreatívipar szereplőit vesszük sorra – a szerk.

*

„Legyen az koncert vagy színház, minden előadás egyszeri és megismételhetetlen, ezért óriási élmény volt, hogy a pandémia után végre visszatérhetett a közönség a Müpába – mondta Káel Csaba. – Az embereknek szükségük van az élő művészeti eseményekre és arra is, hogy találkozzanak egymással, megbeszéljék az élményt, amelyben részük volt. Hogy ez mennyire fontos, azt mutatja, hogy azóta szinte telt házzal mennek az előadásaink, a hűségprogramosaink száma pedig megközelíti a 40 ezret, ami európai viszonylatban is nagyon nagy szám. Viccesen azt szoktam mondani, hogy a kultúra területén konkurálunk a Fradi szurkolótáborával."

Bár jelenleg is sok a bizonytalanság, a Covid idején megtanulták, hogy előzetesen A, B és C verziókra is szükség van ahhoz, hogy sikeresen végigvigyék a szezont, és – mint a GPS esetében – mindig a körülményeknek megfelelően választják ki, hogy melyik terv mentén haladnak tovább. „Válságmenedzselésre mindig szükség van. A háborús helyzet és a nyomában járó energiaválság arra sarkall minket, hogy állandóan új megoldásokat keressünk. Ez természetesen jóval nehezebb, mint békeidőben és jó gazdasági viszonyok között, de egyrészt fantasztikus csapat dolgozik a Müpában, másrészt mindig számíthatunk a közönségre is, amely velünk van, és támogat minket. Nagyon komoly összefogás működteti az egész rendszert. Ugyanez igaz a fesztiváljainkra, a Bartók Tavaszra és a Liszt Ünnepre, amelyekhez még szélesebb körű együttműködésre van szükség." Káel Csaba szerint a Müpa vezetése során a legnagyobb kihívás, hogy bár a tervezésben két-három évre előre kell dolgozni, nem tudhatják, időközben hogyan alakulnak a gazdasági viszonyok, s emiatt olykor kompromisszumokra kényszerülnek.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz és a Liszt Ünnep nemzetközi fesztiválok alapítója, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos

Fotó: Csibi Szilvia / Müpa

Minden nehézség ellenére mégis arra törekszenek, hogy a Müpában a legmagasabb szintű produkciókat láthassa a közönség. Az alapkínálat eleve színes: 12 művészeti ágban prezentálnak programokat, s közben fontos céljuk, hogy az új generációkat is elérjék. Ebben trendsetterek kívánnak lenni: szeretnék úgy tálalni a komolyzenét, hogy az a fiataloknak is vonzó legyen.

A műfajok kapcsán szintén van jó pár olyan innovatív törekvésük, amivel különböző célcsoportokat kívánnak megszólítani. Jó példa erre az a különleges produkció, amit a Magyar Állami Népi Együttes és a Győri Balett közreműködésével mutattak be a dubaji világkiállításon Tiszta forrás címmel. Az előadással Bartók 1913-as arab gyűjtéseit vitték ajándékba újfajta megközelítésben. „Hatalmas siker volt, a dubaji közönségnek revelatív élmény lehetett, hogy Bartók feldolgozásában találkoztak az ősi zenéjükkel" – idézte fel az eseményt a Müpa vezérigazgatója.„A küldetésünk része, hogy a kultúrával – a jelenlegi bizonytalan európai környezetben is – üzenjünk: tessék bátran ide jönni, ez egy biztonságos ország, biztonságos főváros csodálatos kínálattal. Sok hasonló üzenetre van szükség arról, hogy Budapest az európai kultúra egyik fellegvára. Ehhez járul hozzá a Müpa programkínálata: itt egyrészt olyan nemzetközi sztárok lépnek fel, akiket ismer a világ, másrészt olyan magyar művészek, akikre érdemes felfigyelni. Az előadásainkkal azt szeretnénk megmutatni a hazai és a külföldi közönségnek, hogy Magyarországon és Közép-Európában milyen gazdag és vonzó a kulturális élet és a kulturális örökség."

(Az írás eredetileg „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)