Történelmi emlékhely Abasáron

Forrás: turizmus.com

 2018. október 18. 13:49

A kormány döntése alapján történelmi emlékhellyé nyilvánították Abasáron, Aba Sámuel király egykori nemzetségfői központjának maradványait. Sorrendben ez az ötvenkettedik történelmi emlékhely hazánkban.

A cím komoly elismerést jelent a falunak – mondta érdeklődésünkre dr. Lénártné Benei Anikó polgármester. A következő időszakban elősegítheti, hogy a részben még a föld alatt levő emlékhely teljes feltárásra kerülhessen. A régészeti munkák még az 1950-es években kezdődtek el, majd az 1970-es években leletmentéssel folytatódtak. Azután 2006-ban és 2007-ben is végeztek ásatásokat. Az eddigi kutatómunka eredményei alapján a szakértők megállapították, hogy Abasáron, az úgynevezett Bolt-tető alatti részen tudományos szempontból fontos és értékes, középkori épületegyüttes maradványai találhatók. A feltárt leletek alapján a helyszín történeti fontossága nemcsak a környék, hanem a magyar kora középkornak is lényeges része. Az eddig megtalált és dokumentált rommaradványok az Aba-nemzetség egyik legfontosabb központjának ez ideig ismeretlen részei.

Aba Sámuel bronz szobra az abasári templom előtti parkban

 

A romokat az elmúlt években a föléjük emelt tetővel sikerült megvédeni az időjárás viszontagságaitól.  Az Egri Dobó István Vármúzeum – melynek a munkatársai korábban a régészeti munkákat végezték – az abasári önkormányzattal együttműködve pályázat keretében kilencmillió forintos támogatást nyert el, hogy az eddig feltárt részeket bemutathassák az érdeklődő közönségnek. Ebből a pénzből a további állagmegóvás mellett, a romok fölött acél lábakon nyugvó tetőszerkezetet alakítanak ki és ezzel láthatóvá teszik azokat.  Jelenleg a közbeszerzési eljárás tart, és még az idén szeretnék elvégezni a munkát.

Ezt követően folytatódhat majd a további feltárás, amely több évre szóló feladatot jelent Abasáron. Az önkormányzati tervek szerint a romok közelében található egykori művelődési házban turisztikai látogatóközpontot, úgynevezett udvarházat kívánnak kialakítani. Az elképzelések szerint ez Aba Sámuel korát idézné fel. Már elkészítették az építészeti tervét, amely a látvány mellett, foglalkoztató ház – interaktív kiállító tér – is lenne. Ezzel a fejlesztéssel Abasár a Mátra új turisztikai-kulturális központjává válhatna.

A tető alatt Aba Sámuel király egykori nemzetségfői központjának  feltárt maradványai láthatók

Fotók: Mentusz Károly

A faluban tehát ma is őrzik Aba Sámuel király emlékét, de nemcsak az ásatásokkal és a templom előtti parkban látható életnagyságú szobrával, hanem a 2016-ban a harmadik magyar király emlékére rendezett nagy sikerű kiállítással is. Ennek egyes részeit ma is láthatják a helyi közösségi házban.

A helység másik érdekessége, hogy idén nyáron a Honvédelmi Minisztérium támogatásával egyhetes honvédelmi tábort szerveztek Abasáron, ahol a Magyar Tartalékos Szövetség Hagyományőrző Tagozata Aba Sámuel korát mutatta be, nemcsak korabeli öltözékekkel, hanem az akkori lakóhelyként szolgált jurtával együtt. A tábor sikerét az is bizonyítja, hogy a szervezők 2019-ben már két hétre invitálják meg az érdeklődő fiatalokat, hogy a honvédelmi hagyományokon kívül Abasár történetével is megismerkedhessenek.

Kapcsolódó cikkek