Történelmi megállapodás a turizmus jövője érdekében

Forrás: turizmus.com

 2018. február 28. 19:16

Rendhagyó aláírási ceremóniát tartottak az Európai Parlamentben. Európa a világ első számú úti célja akar lenni.

Az ENSZ turisztikai szervezetének (UNWTO) új főtitkára és az EP elnöke kötött stratégiai megállapodást az együttműködésről és a turizmus jövőjét befolyásoló célkitűzésekről.
Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke az ünnepélyes ceremónia után többek között arról beszélt, hogy Európa kell legyen a világ első számú úti célja, ehhez pedig világos képre és az ágazat nemzetközibb működésére van szükség.

Zurab Pololikashvili és Antonio Tajani

Fotó: turizmus.com

Zurab Pololikashvili, az UNWTO főtitkára az eseményen többek között azt emelte ki, hogy az aláírt dokumentum nem pusztán egy darab papír, hanem a turizmus jövőjének egy fontos szelete. Hozzátette, hogy az európai gazdaság egyik legfontosabb ágazata a turizmus, amelynek növekedése csak pozitív hatással tud lenni Európára.

„Ez egy történelmi lépés volt, a turisztikai szektor végre arra a polcra került az európai döntéshozatalban, amelyet gazdasági és társadalmi befolyása miatt régóta megérdemelne. Büszke vagyok, hogy magyar EP-képviselőként és a turizmusért felelős szakbizottsági vezetőként sikerült tető alá hoznom ezt a magas szintű megállapodást” - fogalmazott Ujhelyi István.

A politikus rámutatott: a turizmus az európai gazdaság harmadik legerősebb ágazata, az Unió GDP-jének több mint tíz százalékát ez a szektor termeli meg, közel huszonhatmillió munkahelyet biztosít Európában, ami a tagállamok foglalkoztatási rátájának legalább öt százaléka. „1950-ben még alig 25 millió turistát tartottak nyilván a világban, 2000-ben már 700 milliót, 2012-ben pedig ez a szám elérte az egymilliárdot.

Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy belássuk: a turizmus lesz a jövőben is az egyik vezető gazdasági ágazat, ezért minimális elvárás, hogy az Európai Unióban is a neki megfelelő helyen kezeljék” - tette hozzá.

Az EP és az UNWTO közötti megállapodás aláírását követően az Európai Parlament brüsszeli épületében egész napos konferenciát tartottak az EU-Kína Turizmus Év keretein belül. A szakmai csúcstalálkozón a turisztikai szervezetek képviselői mellett részt vettek az Európai Bizottság tisztségviselői, számos EP-képviselő és a kínai turizmus szakma meghatározó szereplői is.

„Jelenleg több mint százmillió kínai turista indul útnak évente, közülük kevesebb mint tízmillióan választják Európát úti célul, így van bővülési lehetőség. Az előrejelzések azt mutatják, hogy 2024-ig kétszázmillió fölé fog emelkedni a kínai utazók száma, akik minden más turistánál többet költenek majd szállásra, étkezésre és vásárlásra. Magyarország is sokat profitálhat a kínai beutazásokból, ha sikerül megtartania és növelnie vonzerejét” - fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: fontosnak tartja, hogy az európai polgárok is mind jobban megismerjék a kínai kultúrát, ezért az idei évben számos ezzel kapcsolatos programot szerveznek az uniós intézmények a tagállamokban.

A politikus hangsúlyozta, hogy a következő tíz évben Európa és benne Magyarország számára az lesz az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy ki és milyen mértékben tudja a turizmusból befolyó hasznot „lefölözni”. Ujhelyi szerint, ha hajlandóak vagyunk tudatos és átlátható stratégia mentén forrásokat fordítani a turisztikai ágazat fejlesztésére, az nemcsak a meglévő társadalmi egyenlőtlenségeket tudja kiegyenesíteni a munkaerőpiacra gyakorolt hatásával, de felmérhetetlen bevételt is jelenthet a régiónak.

Kapcsolódó cikkek