Törvénybe iktatná a kurzarbeit-rendszert a cseh kormány

Forrás: MTI

 2020. szeptember 25. 12:25

A cseh állam válsághelyzetekben vállalná az alkalmazotti bérek 70 százalékának a kifizetését. A javaslatot pénteken rendkívüli ülésen fogadta el a cseh kormány.

A tervezetet a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek több hónapos egyeztetése és kölcsönös kompromisszumok alapján a munkaügyi minisztérium dolgozta ki.

Az elképzelések szerint a rendszert novemberben vezetnék be, azt követően, hogy lejár a hasonló céllal, a tavaszi koronavírus-járvány következményeinek mérséklésére elfogadott úgynevezett Antivírus-program.

A kormány a tervezetet mihamarabb a parlament elé szeretné terjeszteni, hogy az novemberben életbe léphessen, s ne legyen szükség az Antivírus-program meghosszabbítására. Milos Zeman államfő már korábban közölte, hogy egyetért a törvénymódosítással, és a parlamenti elfogadás után aláírja azt.

A rendszer novemberben lépne életbe, amikor lejár a koronavírus-járvány következményeinek mérséklésére elfogadott Antivirus-program

Fotó: 123rf

Az állami bértámogatást akkor kapnák meg a munkavállalók, ha cégük járvány, természeti katasztrófa, kibertámadás vagy gazdasági válság miatt nem képes munkát biztosítani számukra teljes munkaidőben. A módosítás alapvető célja, hogy megakadályozza az elbocsátásokat.
Feltétel lenne, hogy az érintettek az ötnapos munkahétből legalább két napot ledolgozzanak. A 70 százalékos bértámogatásra három hónapig lenne jogalap, azt követően a támogatás mértéke 65 százalékra, majd 60 százalékra csökkenne. A támogatást az alkalmazottak maximálisan kilenc hónapig kaphatnák. A kurzarbeit bevezetéséről mindig a kormány döntene külön rendelettel.
Országos méretben a rendszert akkor vezetnék be, ha három egymást követő hónapban éves szinten több mint 15 százalékkal emelkedne a munkanélküliség, a munkanélküliek száma pedig meghaladná a 400 ezret.