Tourinform-arculatváltás: segítőkészséget fejez ki az új logó

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2019. július 15. 16:32

Harminc év után a Magyar Turisztikai Ügynökség megújította a Tourinform-hálózat arculatát, amelynek része egy új logó bevezetése is. Interjú Molnár Anitával, az MTÜ Tourinform-koordinációért felelős programigazgatójával.

Mi a célja a Tourinformok arculatváltásának, és mikortól találkozhatnak az újdonságokkal a turisták?

Molnár Anita (M. A.): A megváltozott keresleti szokások, az MTÜ új desztinációs logikája és turizmusfejlesztési politikája szükségessé tette az egész Tourinform-hálózat mint kommunikációs platform megújítását.

A WOW Hungary – Magyarország a csodák forrása – új turisztikai márka és arculat is indokolta a harmincéves Tourinform-logó és arculat újragondolását, az országmárkához történő illesztését. Az új arculattól és az otthonos vendégfogadói terek kialakításától az irodák látogatóforgalmának és helyi beágyazottságának növekedését várjuk.

A váltás idén nyáron megtörténik, minden Tourinform-iroda új külsőt kap: megújult küllemű táblák, strandzászlók, ablakmatricák, és egységes nyitva-zárva táblák kerülnek ki.

A Tourinformok új logója

Fotó: MTÜ

 

Az új Tourinform-logó, egy nagy pötty és alatta egy kehely- vagy virágforma, de lehet akár egy mosolygó száj is, sokféle asszociációra ad lehetőséget. Mit fejez ki valójában?

M. A.: Az új arculat kialakításánál fontos volt az emberközpontúság és a komplexitás hangsúlyozása. A logóban továbbra is megtalálható az „i" betű, a nemzetközileg is értelmezhető „Information" jele. Az elérhető naprakész információkra utaló „i" betűt körülölelő forma, mint két kéz az irodák személyzetének segítőkészségét is jelképezheti.

A logó és az arculat igazodik az országmárka palmettás megjelenítéséhez. Az egymással könnyen összeilleszthető, szabadon bővíthető modulokban sematikus turisztikai attrakciókat, vonzerőket ismerhetünk fel, például templomot, hidat, hegyet, várost.

 

Molnár Anita

Fotó: MTÜ

A Tourinform-védjegy tulajdonosaként terveznek-e anyagi segítséget nyújtani a fenntartóknak ahhoz, hogy az irodák belső tere is megújulhasson?

M. A.: Az elmúlt években a fenntartók – jellemzően önkormányzatok és TDM-szervezetek – számos Tourinform-irodát megújítottak saját erőből, vagy más pályázati forrásból. Szép, igényes, általában az adott városra jellemző arculatú irodák jöttek létre. Ugyanakkor a hálózat egészéről ez sajnos még nem mondható el.

Az új arculati kézikönyvben ajánlást teszünk az ideális vendégfogadó tér kialakítására. Az MTÜ tervei között szerepel megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy az irodák belső megújításához támogatást biztosítson a fenntartóknak.

Célunk, hogy Magyarországon egy egységesen magas színvonalú vendégfogadási és információs szolgáltatást nyújtó országos irodahálózat működjön, amelynek tagjai a Magyar Turisztikai Ügynökség helyi frontjaiként hitelesen képesek kommunikálni Magyarország turisztikai országmárkáját, továbbá – ahol ez releváns – a desztinációs és helyi szintű márkaüzeneteket.

 

A hálózat megújulásának része-e, hogy változik a fenntartókkal kötött névhasználati szerződés?

M. A.: A 2012-ben frissített Névhasználati Kézikönyv kerül ismét frissítésre az arculatváltás miatt.

Az egymással könnyen összeilleszthető arculati modulokban sematikus turisztikai vonzerőket ismerhetünk fel, például templomot, hidat, hegyet, várost

Fotó: MTÜ

 

Milyen szerepet szánnak a Nemzeti Turisztikai Adatbázisnak, illetve a tourinform.hu oldalnak, amelyek most még a régi formájukban, illetve a régi arculattal érhetők el?

M. A.: A névhasználati szerződésünk értelmében a Tourinform-iroda az adatgyűjtő területén található összes turisztikai szolgáltatásról adatot gyűjt, és ezeket rendszeresen frissíti a Nemzeti Turisztikai Adatbázisban (NETA). Vagyis az MTÜ üzemelteti Magyarország legteljesebb turisztikai adatbázisát.

Célunk, hogy minél több utazási döntést generáljunk. Ennek érdekében alapjaiban megújul a NETA adatbázisa, és a tourinform.hu oldalnak a hellomagyarorszag.hu oldalba történő integrálásával lehetővé tesszük a személyre szabott keresést egy belföldi üdülés, utazás tervezése során. A megújult NETA-rendszer indulásával a teljes turisztikai adatállomány frissítése megtörténik.

Az Ügynökség marketingkampányai során szintén a NETA alapján tudja biztosítani az értékesítés növelésének lehetőségét az adatbázisban szereplő turisztikai szolgáltatók számára.

Célkitűzésünk szerint a Tourinform-irodák az MTÜ megbízható turisztikai információs rendszerének végpontjai, ahol információgyűjtés, vendégigény-felmérés, valamint teljes körű, naprakész és átfogó információszolgáltatás zajlik.

 

Várható-e az ország több mint 110 településén működő irodahálózat bővítése, szűkítése a keresleti változásokhoz igazodva?

M. A.: A hálózat ma 95 százalékban lefedi az országot. Az irodák számát nem kívánjuk növelni, azonban előfordulhat, hogy turisztikailag kiemelkedő potenciállal rendelkező településeken vagy jelentős turisztikai fejlesztésekkel érintett desztinációkban nyílik iroda a jövőben.

A megújult küllemű Tourinform Zemplén

Fotó: Tourinform Zemplén

 

Tesznek-e különbséget a kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben és az ezeken kívül üzemelő Tourinform-irodák között? Lesznek-e a jövőben is minősített irodák?

M. A.: Nem teszünk különbséget. 2020-tól tervezzük újraindítani a Tourinform minőségbiztosítási rendszerét, mely számos kritérium (így pl. álcázott vásárlások eredményei, határidős feladatok elvégzése, irodai megjelenés, NETA-adatok frissítése) alapján véleményezi az irodák működést. A 90 százalékon felül teljesítő irodákat kiemelkedő teljesítményűnek tekintjük, ezek az irodák voltak korábban „minősített irodák". Ez a minősítés azonban a vendégek felé nem, csak az MTÜ és a Tourinform fenntartója közötti, hálózaton belüli kommunikációban jelenik meg.

 

Az internet elterjedtsége, a megváltozott keresleti szokások mellett, ma miben látják a hálózat legnagyobb erejét?

M. A.: Az álcázott próbavásárlások eredményei és a turisták visszajelzései is azt igazolják, hogy a legnagyobb erőssége a hálózatnak a humán erő. A tourinformosok jól ismerik a térség kínálatát, segítőkészen nyújtanak információt a betérő vendégeknek, és kellően proaktívak a további tervezést illetően.

Évente 1,9 millió megkeresés érkezik a Tourinform-irodákhoz, melyek 70 százaléka személyesen történik.

Fotó: MTÜ

Úgy látjuk, hogy az utazók az internetes tájékozódás mellett a Tourinformok személyes információszolgáltatására is jelentősen támaszkodnak. Évente 1,9 millió megkeresés érkezik az irodákhoz, melyek 70 százaléka személyesen történik. Ez a megváltozott keresleti szokásokhoz képest nagyon magas szám.