Tourism Recovery Tracker – új online adatbázis az UNWTO-tól

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 28. 10:14

A Turisztikai Világszervezet új online eszközt fejlesztett ki, amelynek segítségével valós időben tudjuk követni, hogyan alakul a turizmus a világ különböző régióiban.

Az UNWTO sajtóközleménye szerint egyre több országban enyhítenek a szigorú utazási korlátozásokon, az ennek következtében változó turisztikai forgalmat lehet követni a folyamatosan frissülő adatbázis segítségével. A UNWO Tourism Recovery Tracker számos nemzetközi szervezet és magáncég adatbázisait összesíti valós időben. Az adatok mások mellett az alábbi szervezetektől és szolgáltatóktól származnak: International Civil Aviation Organisation (ICAO), ForwardKeys, STR, Sojern and AIRDNA.

 

Az UNWO Tourism Recovery Tracker az összes releváns adatot egy helyen elérhetővé teszi - olvasható a közleményben.

Az adatbázisban megtaláljuk a nemzetközi turistaérkezések, a nemzetközi és belföldi légi járatokon kínált kapacitások, a repülőjegy-foglalások, továbbá a szállodai keresések és foglalások, a szálláshelyek valamint a rövid távú lakáskiadás foglaltsági adatainak alakulása.

Az adatbázist bárki ingyenesen használhatja. A földrészek összesített adatai mellett térségekre lebontva is követhető a forgalom alakulása. A Top10 fogadóország – Kína, Franciaország, Németország, Olaszország, Mexikó, Spanyolország, Thaiföld, Egyesült Királyság, Egyesült Államok - forgalmát havi bontásban külön-külön is vizsgálhatjuk. Külön összesítésben megtaláljuk a 10 legfontosabb küldőország – Ausztrália, Dél-Korea, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada, Kína, Németország, Olaszország, Oroszország adatait is – bár itt sajnálatos módon nem a kiutazások adatait találjuk meg, hanem a koronavírusos esetek számának, a GDP-változásának, illetve a költések alakulását láthatjuk.

Az elérhető adatok frissessége változó: az UNWTO gyűjtéséből származó nemzetközi turistaérkezés-adatok jelenleg júniusiak, ezzel szemben a szállodai kereséseknél már az augusztusi számok is láthatók.

Az UNWTO legutóbbi Turisztikai Barométere szerint 2020 januárja és június között a nemzetközi utazások iránti kereslet masszív visszaesése miatt 440 millió nemzetközi utazás hiúsult meg, és ez körülbelül 460 milliárd dollár bevételkiesést okozott a nemzetközi turizmusban. Ez nagyjából ötször akkora visszaesés, mint a 2009-ben, a globális gazdasági és pénzügyi visszaesés idején tapasztalt mínusz.

A Trackert az UNWTO Végrehajtó Tanácsának legutóbbi ülésén mutatták be a georgiai Tbilisziben. A fejlesztés célja, hogy segítse a vállalkozásokat és kormányokat a turizmus felelős újraindításában a koronavírus-járványból való kilábalás idején.