Vidéken és Pest megyében tovább enyhítették a korlátozásokat

Forrás: MTI

 2020. május 14. 18:10

A vidéki vendéglátóhelyek a belső részeket is megnyithatják, 200 főig lehet esküvőket rendezni, Pest megye pedig most már a többi megyével egy megítélés alá esik.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely közölte, a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány.

A vidéki enyhítések között említtette, hogy a megyékben a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására.

A jövőben megengedett a tartózkodás a vidéki vendéglátóhelyek belső, zárt részében

Fotó: 123rf.com

Közölte, hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják az egész országban.

Június 1-től maximum 200 főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők – közölte a tájékoztatón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki kifejtette: az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

Budapest tekintetében is lehetségesnek látja a kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett fővárosi korlátozások enyhítését. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a hatályos korlátozó szabályok vasárnap éjfélig vannak érvényben. Az új szabályokat pénteken vagy legkésőbb szombaton mindenki megismerheti.