Tovább erősödnek a szerb-magyar turisztikai kapcsolatok

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 17. 15:00

Rövid időn belül harmadszor is sor került Szerbia magyarországi nagykövetének, Rade Drobac kezdeményezése alapján magas szintű vállalkozói kapcsolatfelvételre és a turizmus fejlesztéséről szóló megbeszélésre déli szomszédunk budapesti nagykövetségén.
Ezúttal is a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara vezetőinek részvételével került sor az ipari, kereskedelmi és turisztikai vállalkozások bemutatkozására. Élénk érdeklődés mutatkozott eziránt mind szerb, mind magyar részről, kevésnek bizonyult olykor az ülőhely is. Amint azt Rade Drobac már több helyütt kifejtette, a két ország között kiválóak a politikai, társadalmi és pénzügyi kapcsolatok és az utóbbi időben a turizmus is jelentősen fejlődött.

Ez utóbbira szükség is van, hiszen Szerbia nagyon közel van, mégis, a többi szomszédos országhoz képest viszonylag kevés a magyar turista, bár számuk az utóbbi időben megugrott, mint ahogyan a többi országból való beutazás is jelentősen nőtt.

Most is ellátogatott Budapestre Natasa Pavlovics, a vajdasági turisztikai hivatal vezetője, valamint bemutatkoztak szerb partnereik előtt az adott piacon érdekelt magyar kis- és középvállalkozások, Kismárton Ottó követtanácsos moderálásával. Vajdaságról magyar nyelvű prospektust forgathattunk a kezünkben, amelynek fő mottója a természet és a kultúra összhangja.  Sokakat meglepett, hogy milyen sok városban és községben van idegenforgalmi szervezet a Vajdaságon belül is, ahol akár magyarul is érdeklődhetünk a programok felől.

Szabadka

Fotó: Wikimedia

A rendezvényen számos egyéb magyar nyelvű prospektust lapozgattak a résztvevők, amelyből kiderült, milyen sok, többnyire kiaknázatlan lehetőség mutatkozik a két ország turizmusában. Ilyen a borturizmus is, közte az Orfelin, vagy a Kovacevic borház kínálata, amelyek nemcsak kóstolókkal, de szállással, kiépített falusi turisztikai szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket. De a Duna egész Szerbiában várja a látogatókat, nemcsak a Vaskapu környékén.

Az utóbbi évek kedveznek majd a két ország turizmusának, hiszen a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése még kényelmesebbé teszi majd az utazást. Az úthálózat ma is jó, viszonylag könnyen megközelíthetők az UNESCO világörökség részeként számon tartott kolostorok, fejlett az aktív turizmus, a kerékpározástól a hajózásig, a raftingolástól az ejtőernyőzésig számos lehetőség között választhatnak a sportolni vágyók.