Tovább erősödnek a turisztikai kapcsolataink Kínával

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

 2016. július 08. 15:17

Magyarországra érkezett Chen Hao, a Kínai Népköztársaság Jünnan tartományának kormányzója, aki július 7-én látogatást tett Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos hivatalában – adta hírül az MTÜ.

A találkozón a kormánybiztos beszámolt a nyugat-kínai delegációnak a turizmus állami irányításának átalakításáról, és biztosította a kínai felet arról, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a Kínával való partnerség iránt.

 

Ázsia óriás küldőpiacként és a turistaköltések szempontjából is vezető szerepet játszik a világ turizmusában. Ezért is különösen fontos, hogy tavaly május óta ismét közvetlen légijárat köti össze a magyar és a kínai fővárost. Ennek köszönhetően 2015-ben közel 40 százalékkal bővült a kínai vendégéjszakák száma. Ez a kedvező tendencia pedig idén is folytatódott és az év első négy hónapjában a növekedés meghaladta a 70 százalékot.

A közlemény szerint Kína és Magyarország között egyre több területen kezdődnek közös projektek. Az együttműködés kiemelt területe a turizmus, amit jól mutat, hogy 2014 májusában Budapesten nyílt meg a Kína–Közép- és Kelet-Európai Turisztikai Koordinációs Központ, mely a közép- és kelet-európai országok kínai piacon történő közös promóciójának koordinálásáért felel.

 

Bienerth Gusztáv kiemelte, hogy a nemzeti szintű kiváló kapcsolatok mellett – elsősorban Kína hatalmas mérete miatt – nagyon fontosak a tartományok és megyék szintjén kialakuló együttműködések is. A hazánkénál több mint négyszeres lélekszámmal rendelkező Jünnan tartomány Bács-Kiskun megyével kezdeményezett kapcsolatfelvételt, melynek eredményeképpen a jelenlegi látogatás alkalmával Chen Hao kormányzó a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökével, Rideg Lászlóval ír alá testvérmegyei megállapodást. Ez az együttműködés hosszút ávon a turisztikai forgalom bővülését eredményezheti a két régió között. (Fotók: Pongrátz Anita)