Kétmilliárd forintból folytatódik a fertődi Esterházy-kastély fejlesztése

Forrás: MTI

 2020. december 08. 19:01

Több mint kétmilliárd forint kormányzati támogatásból tovább fejlesztik a fertődi Esterházy-kastélyt. A beruházás részeként több mint 150 millió forintból megújítják a keleti gránátos házat, amelyből fogadóépületet alakítanak ki.

Felújítják továbbá a lovardát és a kastélynak azt a szárnyát, amelyben korábban a Porpáczy Aladár középiskola működött. Utóbbi a fejlesztési csomag legnagyobb eleme, több mint egymilliárd forintba kerül. A beruházást követően abban a szárnyban helyezik majd el az Esterházy-kincseket.

A fejlesztést beharangozó online sajtótájékoztatón Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy Fertődön a kulturális attrakció mellett az aktív kikapcsolódásra is lehetőség van, emellett a bor és a gasztronómia is kiváló. A kormány a több mint kétmilliárd forintos támogatással ezek fejlődését kívánja elősegíteni – mondta.

Ismertette, hogy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az országosan 14 ezer magánszálláshely felújítását érintő, 42 milliárd forintos keretösszegű kormányzati programból Fertődön 15 millió forint értékben újítanak fel magánszálláshelyeket.

Felújítják többek  közt a lovardát és a keleti gránátos házat, amelyből fogadóépületet alakítanak ki

Fotó: eszterhaza.hu

Kitért arra is, hogy a turizmus tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 13,5 százalékát adta és több mint 400 ezren dolgoztak az ágazatban. Hozzátette, hogy az idén januárban és februárban is a vendégéjszakák számában két számjegyű növekedést mértek, majd a koronavírus-járvány hatására hatvan nap alatt szinte lenullázódott a forgalom. Ugyanakkor júniusban, júliusban és augusztusban 11,6 millió volt a belföldi vendégéjszakák száma.

Hangsúlyozta, hogy 2021 tavaszára komoly várakozással tekintenek, azt remélik, hogy áprilistól felfutó ágba kerül a turizmus.

Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere a kastély fejlesztéséről elmondta, hogy a beruházás már elkezdődött és két éven belül fog megvalósulni. A helyi fejlesztésekről azt mondta, hogy elkezdődött a Fertő-tavat körbeölelő kerékpárút összekötése a hansági kerékpárúttal, megújult a Fertő tó körüli kerékpárút utolsó, hat kilométeres szakasza, helytörténeti kiállítást rendeztek be a Muzsikaházban, emellett kerékpáros pihenőhelyeket alakítanak ki és egy olyan helyet, ahol különféle kerékpáros szolgáltatásokat lehet igénybe venni.