Tovább nőttek a keresetek a turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2018. május 23. 11:53

Idén az átlagostól némileg elmaradva, de azért 10 százalék fölött nőttek a keresetek az idegenforgalomban és a vendéglátásban.

A márciusi 11,3 százalékos növekedéssel együtt 12,4 százalékkal nőttek a keresetek a nemzetgazdaságban az idei év első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A márciusban és az első negyedévben egyaránt 2 százalékos inflációval számolva a reálkereset emelkedése 9,1, illetve 10,2 százalékos volt éves összehasonlításban.

Az első negyedévben a bruttó átlagkereset 316 268 forint, a nettó 210 318 forint volt a családi kedvezmény nélkül. Idén a kétgyermekes családok családi adókedvezménye tovább emelkedett, a kedvezményt is figyelembe véve az átlagos nettó kereset 218 900 forintra becsülhető.

Átlagosan 10 százalék fölött nőttek a keresetek

Fotó: turizmus.com

A növekedésre részben a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése volt hatással - tette hozzá jelentésében a KSH.

Az idegenforgalomban és vendéglátásban 10,7 százalékkal nőttek a keresetek, az ingatlanügyletek területén viszont 18,0 százalékos volt az emelkedés. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresete 8,7 százalékkal nőtt a feldolgozóiparban és 11,0 százalékkal az építőiparban.

A közigazgatás, védelem területén 28,7 százalékkal emelkedett az átlagkereset egy év alatt, az egészségügyben 17,8 százalékos növekedést jelzett a statisztika, a szociális ellátásban és az oktatásban egyformán 8,2 százalékkal voltak magasabbak a keresetek a tavaly márciusinál.

A szállásszolgáltatás és vendéglátás területén a tavalyinál 4,7 százalékkal több embert foglalkoztattak, ami valamivel több, mint százezer munkatársat jelent.