Tovább viselheti az UNESCO Globális Geopark címet a Novohrad-Nógrád Geopark

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 22. 09:47

Eredményes volt az idei UNESCO felülvizsgálat, az év eleje óta tartó folyamat végeredményeként újabb 4 évig használhatja a Novohrad-Nógrád Geopark az UNESCO Globális Geopark címet.

Az UNESCO Globális Geoparkok Tanácsa a thaiföldi Satun UNESCO Globális Geoparkban és online ülésezett szeptember 4-én és 5-én, ahol értékelte többek között 9 új jelentkező pályázatát, valamint 28 geopark UNESCO Globális Geopark címének a megújítását. Itt született döntés a Novohrad-Nógrád Geopark címének a megújításáról is.

Az elmúlt négy év nem zajlott eseménytelenül a Novohrad-Nógrád Geoparkban, nemcsak a COVID állította új kihívások elé a szervezetet, hanem egy új szervezeti rendszer kialakítása is, hiszen 2020-tól egy, nagyrészt önkéntesekből álló szakértő csapat segíti a geopark munkáját a magyarországi oldalon.

Turisztikai és marketingmunka bemutatója az auditoroknak

Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark

Ez a változás dinamikát és új lendületet hozott – elindult a geoszállás program, csatlakozott a geopark a nemzetközi GEOfood védjegyhez, nemzetközi konferenciákon mutatkozik be a szervezet, térségfejlesztési kutatások indultak – hogy csak néhány példát említsünk.

Mindemellett a szlovákiai oldalon INTERREG pályázat segítségével történek fejlesztések – többek között a napokban került bemutatásra a Bükk-vidék Geopark és a Novohrad-Nógrád Geopark értékeiről szóló túravezetői, illetve pedagógiai segédanyag.

A Boszorkánykő mint kiemelt geotúrahelyszín bemutatása az auditoroknak

Fotó: Novohrad-Nógrád Geopark

A felülvizsgálat idén januárban kezdődött, ekkor az elmúlt négy év tevékenységét részletesen bemutató dokumentációt kellett benyújtani az UNESCO felé. Ennek az anyagnak a feldolgozása után a nyár elején az UNESCO két auditora személyesen látogatott el a geoparkba, ahol egyeztettek az együttműködő partnerekkel, a térség politikai vezetőivel, illetve a geoparkért dolgozó szakemberekkel, azt is vizsgálva, hogy milyen jövőképe van a határ két oldalán a geoparki együttműködésnek.

A döntésről szóló hír az UNESCO honlapján olvasható.