Tudod, mikor nyílt meg Kőszeg első kávézója?

Forrás: MTI

 2018. szeptember 10. 16:17

Háromszáz éve nyílt meg Kőszeg első kávézója, erre emlékeznek egy kiállítással a kulturális örökség napjai országos rendezvénysorozat keretében, szeptember 15-én és 16-án.

Ezen a hétvégén megnyílnak Kőszeg rejtett kincsei, híres tornyai, rejtett harangjai, főúri palotái és a ritkán látható Kálvária-templom is – mondta Győrffy Gábor, a kisváros turisztikai menedzsere.

A látogatók vezetett sétát tehetnek például a Hefele Menyhért által tervezett egykori Kletz-Adelffy Árvaházban amelyben lehetővé válik a Rókafarok-bástyának vagy Hóhér-toronynak nevezett épületrész megtekintése is.

De felmászhatnak az érdeklődők a Jézus Szíve-templom harangtornyába, szintén tárlatot tekinthetnek meg a Hősök tornyában; megismerkedhetnek a Jurisics-vár új audioguide berendezésének használatával; megcsodálhatják a felújított Sgraffitós házat, amelytől a Chernel utcán át eljuthatnak a szintén megújult Öregtoronyig, más néven a Zwingerig.

Szokás szerint idén is ingyenesen várja látogatókat az Arany Egyszarvú Patikamúzeum és nyílt napot tartanak szombaton a kőszegi Postamúzeumban is.

Kőszeg egyik kultikus épülete, a Sgraffitós ház megújult homlokzata

Fotó: hellokoszeg.hu

Tanai Ibolya a szombathelyi Savaria Múzeum munkatársa elmondta: a megyeszékhelyen szombaton, a képtárban, az Iseumban és a Smidt Múzeumban, vasárnap pedig a Vasi Skanzenben és Savaria Múzeumban indulnak ingyenes tárlatvezetések.

Az országos rendezvénysorozat honlapja szerint Döröskén a Szent Jakab-templomot, Szergényben pedig a helytörténeti gyűjteményt tekinthetik meg az érdeklődők.