Túl a komposztálón és a szelektív hulladékgyűjtésen

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 20. 13:19

A helyi közösségekkel és a természeti környezettel harmonikusan együtt élő turizmus iránti igény egyre erősödik, a magyar utazók is sokkal szívesebben látogatják azokat a szállás- és vendéglátóhelyeket, ahol környezettudatos megoldásokkal találkoznak.

Meggyőződésünk, hogy itthon is vannak nagyon jó ötletek, melyeket széles körben láthatóvá téve hozzájárulhatunk a turisztikai vállalkozások fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletformálásához, a felelős és fenntartható üzleti és szolgáltatói kultúra terjesztéséhez az országban.

Ennek szellemében hívta életre a CheckINN Green díjat az MTSZA és az MTÜ 2019-ben. A díj már tavaly népszerű lett, a pályázók között voltak szálláshelyek, utazási irodák, rendezvényszervezők, múzeumok Budapestről és vidékről, már megvalósult komplex projektekkel és ígéretes kezdeményezésekkel.

 

A benyújtott pályaművek bemutattak öko-turisztikai kezdeményezéseket a falusi turizmusban, környezettudatos technológiákat felvonultató butikhoteleket, melyek messze túllépték a komposztálás- szelektív hulladékgyűjtés – energiatakarékos izzók bűvös hármasát. Az egyik pályázat pedig kiemelkedő társadalmi felelősségvállalási szemléletről tett tanúbizonyságot, szeniorokat foglalkoztató üzleti koncepciójával.

A zsűri az ötlet újszerűségét értékelte elsősorban és ennek szellemében a díjazott a Békatutaj egri utazási iroda lett, a „Faültetéssel a széndioxid kompenzációért” elnevezésű akciójával.

Az idei pályázati kiírás elsősorban a turizmushoz kapcsolódó kis-, közép- és családi vállalkozásoknak szól. Lehetőséget teremt a hazai turizmus hosszú távú fenntarthatóságát célzó innovatív „zöld” kezdeményezések bemutatására. Ilyen lehet például fenntartható beszállítói lánc kialakítása, energiahatékonysági intézkedések, tervek az ökológiai lábnyom csökkentésére és a „zöld” turizmus fellendítésére, valamint a helyi kulturális és gasztronómiai hagyományok megőrzésére.

A pályázatok beadási határideje: szeptember 25.

További részletek a green.check-inn.hu weboldalon.