Kormánybiztosra várva

Szerző: Szebeni Zsolt

 2016. március 27. 07:36

Mégis átalakulhat a turizmus állami irányítása, ellentétben a március 9-i kormányülés után széles körben elterjedt nézettel, miszerint a kérdést egyelőre levették a napirendről.
A március 23-i kormányülés eredményeként, mégis átalakulhat a turizmus állami irányítása. Március 26-án, a balatoni szezonnyitó rendezvényen beszédet mondott Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, s immár nem tervként, hanem tényként mondta el, hogy "az idegenforgalom fejlesztését.... egy új ügynökség fogja össze a jövőben, és kormánybiztost neveznek ki a területre" - tájékoztatott az MTI.

Ez az újabb fordulat azért váratlan, mert a március 9-i kormányülésen, a várakozással ellentétben, nem született döntés a kérdésben, még csak említésre sem került a téma az ülést követő sajtótájékoztatón . Sőt a jelenlegi status quo megerősödését lehetett kiolvasni abból, hogy március 10-én, az NGM-ben jóváhagyták a Magyar Turizmus Zrt. 2016. évi költségvetését, s a nemzeti marketingszervezetben úgy érezhették, véget ért a hónapok óta tartó bizonytalanság.

Akárhogyan is lesz, a turisztikai szakma szereplői számára semmi nem lehet rosszabb, mint a bizonytalanság. Hiába szépek ugyanis a vendégéjszakákról és a turisztikai bevételekről szóló statisztikák, ha a vállalkozások nem érzik a kormány partnerségét. Jól példázza ezt a cafeteria körül váratlanul kialakult bizonytalanság. Az ágazat szereplői a mai napig nem tudhatják, hogyan alakul a SZÉP-kártya sorsa, s csak bízhatnak abban, hogy a cafeteriáról szóló döntésben meghatározó lesz a belföldi turizmus érdeke.

Amennyiben a kormány eltökélt szándéka a változtatás, de nincs még végleges döntés a felügyeletről, akkor hadd ismételjük meg azt az álláspontunkat, hogy akár egy önálló miniszterelnökségi államtitkárság sem lenne túlzás, mert sok tárca mellett lehetne érvelni, hogy miért tartozzon oda a turizmus, de valamennyi minisztérium esetében ellenérveket is lehetne sorolni, hiszen tipikusan tárcaközi ágazatról van szó.