Turisztikai mintaterületté alakítanák a bulinegyedet

Forrás: turizmus.com

 2018. február 20. 10:43

A hétvégi kerületi népszavazás eredménytelenségét követően kialakult patthelyzet megoldása érdekében tett konkrét javaslatokat a Turisztikai Tanácsadók Szövetsége.

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége több pontból álló javaslattervezetet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelyben a Budapest VII. kerületi Bulinegyed körül kialakult patthelyzet megoldásához akarnak hozzájárulni. Az elgondolásokat az alábbiakban olvashatják.

1. A romkocsmanegyed Budapest turisztikai kínálatának olyan értékes, nagy nemzetközi vonzásképességű része, amelynek gazdasági jelentősége (adóbevételek, munkahelyteremtés) számottevő.

2. Másrészt joggal vetődhet fel a kérdés, hogy tényleg ez a jellemzően viselkedni nem tudó, keveset költő és rövid ideig maradó vendégkör Budapestre csábítása felel meg leginkább a hosszú távú turizmusfejlesztési elképzeléseinknek?

3. Hiba lenne negligálni azokat a véleményeket, amelyek szerint a bulinegyed az egykori gettó területén sértheti a helyi zsidó és polgári hagyományokat. A lakosság számára az élhető kerület biztosítása nemcsak elemi jog, de a fenntartható turizmus alapvető érdeke is.

4. A nemzetközi tapasztalatok alapján egyértelmű, hogy a lakosság és a turizmusipar érdekei nem csak hogy összehangolhatók, de azokat össze is kell hangolni.

Nem könnyű összegyeztetni a helyi lakosság és a vállalkozók érdekeit

Fotó: pixabay

5. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon a következő szükséges:

- a lakossági panaszok hatékony kezelése, a kritikus konfliktushelyzetek lakosságpárti feloldása, a lakosság és a turizmus hosszabb távú együttéléséhez szükséges feltételek megteremtése

- korszerű látogatómenedzsment minőségi arculat kialakításával,

- XXI. századi technológiával felvértezett turista-információ,

- a közrend biztosításáért angol nyelvű biztonsági szolgálat / turisztikai rendőrség bevonása.

6. A budapesti romkocsma-negyed jelentősége országos (bevételei nemzetgazdaságilag is relevánsak), ezért feltétlenül szükséges a Főváros továbbá a Magyar Turisztikai Ügynökség aktív részvétele.

7. Kezdeményezzük a – a lakosságot, vállalkozókat, a helyi és fővárosi önkormányzatok, az MTÜ-t, civilszervezeteket, turisztikai szakembereket összefogó – döntéshozó kerekasztal létrehozását.

8. Javaslatunk, hogy a Belső-Erzsébetvárosi „Romkocsmanegyed” váljon egy úgynevezett turisztikai mintaterületté (Tourism Learning Area).