Turisztikai pályázatról indított társadalmi egyeztetést az NGM

Forrás: MTI

 2017. február 01. 14:45

Megkezdődött a turisztikailag kiemelt térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztési pályázatának társadalmi egyeztetése, a javaslatokat február 11-ig várják - közölte Rákossy Balázs NGM államtitkár.

Ismertette: a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) 21,4 milliárd forint keretösszegű pályázata révén emelkedhet a látogatók száma a kiemelt turisztikai fejlesztési térségekben, így új munkahelyek jöhetnek létre és biztosítható lesz a turisztikai régiók további fejlődése.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a turizmus 2010 óta sorozatban rekordéveket teljesített és mára a magyar gazdaság húzóágazatává vált, a kapcsolódó iparágakkal együtt 350 ezer embernek ad munkát és 45 ezer kis- és középvállalkozónak.

Balatoni bringakörút

Fotó: west-balaton.hu

Négy kockázati tőkeprogram felhívásának társadalmi egyeztetése is megkezdődik - háromé a Ginop, egyé pedig a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) keretében -, véleményezésükre 10 nap áll rendelkezésre.

Az államtitkár emlékeztetett: a pénzügyi eszközök a 2014-2020-as programozási időszakban a korábbinál jóval nagyobb szerepet kapnak. Az előző fejlesztési ciklushoz (2007-2013) képest a Ginop keretében a visszatérítendő pénzügyi eszköz támogatásokra több mint háromszor nagyobb forrás, mintegy 730 milliárd forint áll rendelkezésre.

A 8 milliárd forint keretösszegű "Irinyi Kockázati Tőkealap I." olyan feldolgozóipari vállalkozások finanszírozását szolgálja, amelyeknek fejlesztési céljaik eléréséhez tőkeági finanszírozásra is szükségük van. A tőkebefektetés célja a fejlesztési elképzelések megvalósításának, piacra lépésének, üzleti terjeszkedésének finanszírozása.

Az "Intelligens szakosodási kockázati tőkeprogram" keretösszege 70 milliárd forint, az azonos című, a közép-magyarországi régió területén elérhető program keretösszege pedig 5,49 milliárd forint. A két tőkeprogram célja az innovatív termékkel, vagy szolgáltatással rendelkező kis-, és középvállalkozások terjeszkedésének, növekedésének segítése kockázati tőkejuttatással. A vállalkozások 200-1500 millió forint összegű tőkebefektetést kaphatnak. A megcélzott vállalkozásoknak kutatás-fejlesztési vagy innovációs tevékenységeket is vállalniuk kell.
A "Specializált seed és pre-seed befektetési tőkealap induló IKT vállalkozások számára új ötletekhez, új piacra lépéshez kockázati tőkeprogram" keretösszege 5,1 milliárd forint.

A cégek inkubációs (pre-seed), magvető (seed), és induló (start-up) szakaszaira fókuszáló, a hazai versenyképes IKT szektor fejlesztésére irányuló program célja, hogy a korai életszakaszok egyikében, nagy növekedési lehetőségekkel rendelkező infokommunikációs vállalkozások tőketámogatás segítségével, ötletek megvalósítása révén, új digitális termékeket vagy szolgáltatásokat vezessenek be a hazai és preferáltan a nemzetközi piacra - ismertette az államtitkár.