Turisztikai projektmenedzser szakirányú továbbképzés indul a Széchenyi István Egyetemen

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2020. január 12. 11:26

Az új, szakirányú továbbképzést a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány is támogatja: a második félév képzési költségét átvállalja a hallgatóktól. Az együttműködésről Happ Éva tanszékvezetőt kérdeztük.

Miért döntöttek az új képzési forma bevezetése mellett?

Happ Éva: 2020 februárjától a Széchenyi István Egyetem két új másoddiplomás képzést indít turisztikai területen: az egyik a Turisztikai projektmenedzser tanácsadó, a másik a Turisztikai projektmenedzser szakközgazdász.

A két képzés lényegében egy és ugyanaz, az alapdiplomától függ, hogy az egyik vagy a másik képesítést szerzik-e meg a hallgatók.

Valóban a képzés és a képzési forma – a szakirányú továbbképzés – is új. Azt látjuk, hogy az alapképzés után kevesen mennek mesterképzésre, a hallgatók többsége inkább olyan kurzust választ, ahol speciális tudásanyagot szerezhet. Ezért a most induló keresztfélévtől a mesterképzés mellett ezt az új típusú, diplomásoknak szóló képzési formát is kipróbáljuk.

Happ Éva

Fotó: Széchenyi István Egyetem

A téma nagyon aktuális.

H. É.: Igen, azért esett a választásunk éppen erre, mert úgy látjuk, hogy a turizmus fejlődésével egyre több pályázat, fejlesztési program jelenik meg az országban. Most még futnak a 2014–2020-as EU-s programozási időszak projektjei, hamarosan pedig – ezres nagyságrendben – indulnak a 2021–2027-es időszak fejlesztései. Ez a két féléves képzés arra készíti fel a résztvevőket, hogy eredményesen tudjanak részt venni az előttünk álló turisztikai programokban.

Mire fókuszálnak az oktatás során?

H. É.: Egyrészt turizmussal kapcsolatos ismereteket szeretnénk átadni, ami azoknak mindenképpen szükséges, akik nem turisztikai alapdiplomával rendelkeznek. Akik pedig turisztikai alapképzésben vettek részt, azoknak a tudását szeretnénk kicsit elmélyíteni és frissíteni. Kimondottan gyakorlatorientált képzést tervezünk, amelyben bemutatjuk a turizmusfejlesztés és a desztinációs menedzsment legújabb trendjeit is.

Olyan gyakorlati szakembereket kértünk fel előadóknak, akik aktívan részt vesznek turisztikai projektekben, és konkrét eseteken keresztül mutatják be a projektmenedzsmentet, illetve azt, hogyan lehet az EU-s forrásokat felhasználni. Mindezt közbeszerzési és pénzügyi ismeretekkel és az önkormányzatok szerepének ismertetésével is kiegészítjük.

Hány fővel indul a képzés?

H. É.: Minimum tíz fővel indulunk február 15-én, az oktatás helyszíne pedig Budapesten lesz. Ez az első alkalom, hogy a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány is támogatja az egyetemünk képzését, mégpedig úgy, hogy a második félév költségeit – maximum húsz főig – átvállalja a hallgatóktól. A képzésre január végéig lehet jelentkezni intézményünk honlapján.

*

További részletek a képzésről és jelentkezés módjáról ITT érhető el.