Turisztikai roadshow a Cseh Köztársaságban

Forrás: turizmus.com

 2021. július 30. 16:57

Csehországban rendezte idei első, élő megjelenéssel járó, Magyarországot népszerűsítő rendezvénysorozatát a Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalataként működő Visit Hungary.

A roadshow Fekete Magdolna Visegrádi Négyekért és Romániáért felelős főtanácsadó, valamint a Moje Madarsko prágai székhelyű ügynökség szervezésében valósult meg - közölte lapunkkal az MTÜ.

A Covid-járvány harmadik hullámát követő határnyitásoknak köszönhetően a roadshow-hoz rekordszámú, összesen 15 magyar partner csatlakozott, akik Ostravában, Brnóban és Prágában építhették szakmai kapcsolataikat a cseh turizmus meghatározó szakembereivel.

A csehországi roadshow résztvevői

Fotó: MTÜ

A Visit Hungary a járványügyi félelmek eloszlatása, valamint a közlekedés kényelme érdekében autóbuszt biztosított az utazáshoz, amelyet nyolc magyar partner vett igénybe.

A rendezvénysorozaton megjelent cseh partnerek valamennyi állomáson cseh és angol nyelvű prezentációból ismerhették meg a legújabb magyar turisztikai fejlesztéseket, valamint a vidéki Magyarország nyújtotta aktív kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségeket.

Az előadásban nemcsak a már jól ismert és szeretett turisztikai desztinációk – a Bük-Sárvár és Balaton turisztikai térségek – attrakciói jelentek meg, hanem hangsúlyt kapott a Budapest és környéke turisztikai térség, valamint Pécs-Villány is.

A prezentációt követően, még a workshop előtt a cseh szervező, Dorotka Nikolicza minden szolgáltatót bemutatott a résztvevőknek cseh nyelven.

A roadshow-t Prágában, július 29-én nagyszabású GINOP rendezvény zárta az MTÜ szervezésében, amelyen a résztvevő cseh partnerek száma felülmúlta a járványhelyzet miatti óvatos várakozásokat.

Az előzetesen regisztrált résztvevők 90%-a, összesen 68 cseh szakember, köztük a cseh utazási- és közmédia képviselői is személyesen megjelentek a rendezvényen, aktív érdeklődést mutatva a megjelent magyar partnerekkel való együttműködés iránt. Az országprezentáció előtt a résztvevőket Boros Miklós, Magyarország nagykövete és Zakariás Fruzsina, a Visit Hungary vezérigazgató-helyettese köszöntötte.

„Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt is itt voltunk Prágában, idén pedig újra visszatérhettünk, amit a partnereink kivétel nélkül a stabilitás üzeneteként értékeltek. Magyarország egy biztos pont a számukra, tudják, hogy mindig szívesen látjuk őket és számíthatnak ránk" – mondta a rendezvényt követően Zakariás Fruzsina.

„Csehország Magyarország 4. legnagyobb nemzetközi turisztikai küldőpiaca, de a Visegrádi Négyek többi tagja is stabilan tartja helyét hazánk top 5 küldőpiaca között, ezért is helyeztünk nagy hangsúlyt arra, hogy ismét személyesen felvehessük a kapcsolatot a cseh turisztikai szakemberekkel és lehetőséget biztosítsunk a magyar szakma számára az üzletszerzésre. Magyarország biztonságos ország, a csehek egyik legkedveltebb desztinációja a régióban, ezért nagyra értékelték, hogy személyesen is kifejeztük számukra, mennyire várjuk őket újra vissza!" – összegezte Fekete Magdolna a rendezvénysorozat célját és tapasztalatait.

Az előrejelzések szerint a koronavírus járvány hatásaiból várhatóan a legrövidebb időn belül a közeli küldőpiacok, ezek között is kiemelten a Visegrádi Együttműködés országai regenerálódhatnak. A Magyar Turisztikai Ügynökség ezért nemcsak a B2B szegmensben, hanem a B2C marketing kommunikációban is kiemelt hangsúlyt helyez a cseh, lengyel és szlovák megjelenésekre.

Magyarország népszerűsége Csehországban egyrészt földrajzi közelségével, másrészt a cseh utazási szokásokkal magyarázható, ugyanis a cseh utazók nagy arányban preferálják a közúti közlekedést. A korábbi évekhez hasonlóan a csehek által Magyarországon töltött vendégéjszakák túlnyomó többsége 2020-ban is vidéken realizálódott.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján 2020-ban közel 109 ezer cseh vendég szállt meg Magyarországon és összesen közel 340 ezer vendégéjszakát töltöttek el nálunk, egy utazás alkalmával átlagosan 3,1 éjszakát. A szállásadóknak kifizetett költések összesen körülbelül 4,5 milliárd Ft bevételt generáltak.

Általánosságban elmondható, hogy a kiemelt térségek közül Bük-Sárvár és a Balaton térségében – küldőterülettől függetlenül – magasabb a cseh vendégforgalom aránya. Város szinten a legnépszerűbb települések: Budapest, Bük, Sárvár, Siófok, Hévíz és Zalakaros voltak – tehát
a fővároson kívül a klasszikus fürdővárosok vonzották leginkább a cseheket.

2019-hez viszonyítva 2020-ban a top 10 hazai település tekintetében történt néhány változás: míg Eger és Harkány jelentősége némiképp csökkent, Siófok népszerűsége – Budapesthez hasonlóan – emelkedett. Budapest a korábbi harmadik helyről a lista élére kúszott fel.

A tendenciák egyik oka – a szlovákok körében tapasztaltakhoz hasonlóan–, a korosztályi változás: a fiatalok bátrabban utaztak a koronavírus idején és az ő preferenciájuk tükröződik a változásokban.