Tanulmánykötet a turisztikai termékek innovatív fejlesztéséről

Forrás: turizmus.com

 2019. november 25. 16:34

A napokban jelent meg a fenti címmel tanulmánykötet, a könyv a hagyományos elméleti kereteket átlépve, a korábbinál innovatívabb módon elemzi napjaink legmeghatározóbb turisztikai termékeit, illetve azok fejlesztési lehetőségeit.

A BCE MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont kezdeményezésére összeállított, valamint az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent művet Irimiás Anna, Jászberényi Melinda és Michalkó Gábor szerkesztette.

A Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat keretében, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott könyvbemutatót Jászberényi Melinda, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense, a BCE MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont vezetője nyitotta meg.

Napjaink turizmusának rendkívül gyorsan változó környezete hívta életre az új, korszerűbb személetmódot felvonultató művet

Fotó: BCE MMI Turizmus Továbbképző és Kutatóközpont

Michalkó Gábor, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára köszöntőjében rámutatott arra, hogy napjaink turizmusának rendkívül gyorsan változó környezete megkövetelte az új, korszerűbb személetmódot felvonultató mű létrejöttét.

A könyv 15 turisztikai termék bemutatására vállalkozik, melyet Prof. Dr Aubert Antal, egyetemi tanár, valamint Dr. Raffay Zoltán, egyetemi docens lektorált.

A hagyományos turisztikai termékek (pl. városi turizmus, buliturizmus, szállodahajó-turizmus) mellett olyan, korábban kevésbé tárgyalt témakörök is előtérbe kerültek, mint a tudományos turizmus, az akadálymentességet igénylő turisták kérdésköre, vagy éppen a szexualitás és a turizmus kapcsolódása.

A könyvbemutató egyik kiemelt vendége volt Czeglédi József, a Közép-Európai Club Pannónia Egyesület elnöke, a turizmustudományok első magyar kandidátusa. A szakértő szerint a termékek sikerességének kulcskérdése a megújulásra való nyitottság, mely az újonnan megjelent mű gondolatvilágában is jelentős szerepet kapott.

Váradi Zsuzsanna, a Magyar Turisztikai Ügynökség Kutatási és Ágazati Képzési Igazgatóság vezetője a könyvbemutatót követő kerekasztal-beszélgetés során hozzátette: a tanulmánykötet nemcsak a korhű turizmusoktatás eszköze, a különböző területeken praktizáló szakértők részére is olyan gondolat ébresztő megállapításokkal szolgál, melyek a turisztikai termékekben rejlő lehetőségek újragondolását teszik lehetővé.

Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere szerint a turisztikai termék kifejezést valóban a lehető legszélesebb körben szükséges értelmeznünk. Napjainkban a turisztikai termékek életciklusa jelentősen lerövidült, ennél fogva törekedni kell arra, hogy az akár több százéves múlttal rendelkező attrakciókat is nemzetközileg versenyképessé, izgalmasabbá tegyük a modern kor turistái számára.

A könyv kiadása a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával valósulhatott meg.