Turisztikai élményteremtés szuvenírekkel

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. október 01. 15:09

Az utazások során vásárolt szuvenírek a turisztikai élmények emlékeztetőiként szolgálhatnak, fontos szerepet tölthetnek be a desztináció utólagos megítélésében. A szuvenírek élménykínálatát gondolják úja a legfrissebb Turizmus Bulletin folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

A Turizmus Bulletin 2020/3. számában megjelent „Hidakból teremtett emlékek, avagy kísérlet egy innovatív tárgy megalkotására a B-bridge koncepción keresztül” című tanulmányban Megyeri Gábor, Boros Kitti és Fekete Balázs a turisztikai élményteremtés és a tárgyak sajátos kapcsolatával foglalkozik.

A szerzők egy innovatív tárgy megalkotásának lehetőségeit vizsgálták különböző tudományterületek ötvözésével. A kidolgozott tervezői koncepció (B-Bridge) a tárgy gazdasági (turisztikai) hasznosíthatóságát is szem előtt tartva ismerteti az utazói élmény sokféleségét, valamint a maradandóbb turisztikai élményszerzés lehetőségeit.

Budapest hídjai szuvenírként is népszerűsíthetnék a várost

Fotó: 123rf.com

A tanulmányban egy olyan eszköz létrehozásának lehetősége kerül bemutatásra, mely aktívan hozzájárulhat Magyarország és Budapest imázsépítéséhez. A koncepció különlegessége, hogy az egyedi, Budapest hídjai által ihletett formatervezés mellett nagyban támaszkodik a digitális technológiában rejlő lehetőségekre (pl. RFID modul, QR-kód tárgyba építése), ezáltal olyan szolgáltatáscsomagok létrehozása valósulhat meg, melyek segítségével különböző, turisztikai tartalommal kiegészített élményelemek (közlekedési, kulturális, vásárlói, üzleti, edukációs) válhatnak elérhetővé a felhasználó számára.

A B-bridge koncepció gyakorlati alkalmazásával olyan termékek hozhatók létre, melyek nem csupán a turista számára jelentenek élménytöbbletet, hanem a desztináció számára is képes számottevő profitot realizálni, valamint nagyban hozzájárulhat egyes attrakciók alaposabb megismeréséhez és imázsnöveléséhez.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.

A Trend FM Turizmus.com műsorában készült teljes interjút itt hallgathatja meg: