Indul a Turizmus Akadémia – jó gyakorlatok első kézből

Forrás: turizmus.com

 2019. október 10. 18:10

Három réspiac, az orvosi, a szenior és az akadálymentes turizmus területén működő vállalkozások piacra jutásának elősegítése érdekében az ország 19 megyéjét érintő edukációs rendezvénysorozatot szervez az MTÜ. Várják a jelentkezőket!

A Magyar Turisztikai Ügynökség által koordinált GINOP-1.3.5-15 konstrukció keretében megvalósuló Turisztikai Innovációs Marketing Együttműködési Alapprogram (TIMEA) alaptevékenysége Magyarország turisztikai kínálatának népszerűsítése és a turizmus területén működő vállalkozások piacra jutásának elősegítése.

A program részeként Turizmus Akadémia címmel 2019. október közepétől 2020. februárig tartó rendezvénysorozatot szerveznek az ország 19 megyéjében.

A projektben megfogalmazott stratégiai cél új piacok elérése és a területi koncentráció oldása, továbbá a vállalkozások szemléletformálása, a szolgáltatások minőségének emelése, melynek révén elérhető a magyarországi vendégforgalom, illetve az abból származó bevételek növekedése és a turisztikai szezon meghosszabbítása.

A pályázat a turisztikai terméktípusokon belül három kiemelt, „niche” terméket határozott meg, az orvosi turizmust, a szenior turizmust és az akadálymentes turizmust.

Az eseménysorozat fő célja ezen három réspiaci turisztikai terméktípus népszerűsítése és a megfogalmazott stratégiai célok elérésének elősegítése.

Az egész napos program során a résztvevők megismerkedhetnek a nemzetközi és hazai jó gyakorlatokkal, az előadók pedig olyan hasznos tapasztalatokat osztanak meg, amelyek jelentős segítséget nyújtanak a speciális célcsoportok sajátos igényeinek megismeréséhez, és ezáltal a fogadásukhoz való felkészüléshez.

A rendezvények délelőttjén az MTÜ témával kapcsolatos szakmai prezentációi hangzanak el, a délutáni pódiumbeszélgetések során pedig hazai jó gyakorlatokat ismerhetnek meg a résztvevők a témában meghatározó turisztikai szereplőktől.

Az érdeklődők ezen az oldalon regisztrálhatnak az október 15-én induló roadshow megyei állomásaira.

Világszerte nő az orvosi turizmus jelentősége

Fotó: pixabay.com


A TIMEA által kiemelt három réstermék, a nemzetközi turisztikai tendenciákhoz igazodóan, egyre jelentősebb szerepet töltenek be hazánk turizmusában és/vagy fejlesztésükben jelentős potenciál rejlik

 

Orvosi turizmus

Az egészségturizmuson belül az egészségügyi hátteret igénylő vonal jelenti az egyik legnagyobb fejlesztési potenciált. A hazai egészségturizmus döntően a termálvízre épülő szolgáltatásokban merül ki, miközben az orvosi szolgáltatások piacán (bár nem tudatosan, hanem spontán) is jól pozicionált. Az altermék esetében cél, hogy az árelőny típusú desztinációk közül a minőségorientált és hiánypótló orvosi szolgáltatásokat nyújtó desztinációk közé kerüljön hazánk.

 

Szenior turizmus

A leginkább a fejlett országokban tapasztalható változás, a népesség folyamatos elöregedése a speciálisan ezt a korosztályt megcélzó szenior turizmusnak kedvez. Tekintettel arra, hogy hazánk legfontosabb küldőpiacai olyan országok, melyek társadalma jellemzően ehhez a tendenciához igazodik, a szenior turizmus igényeinek megfelelő kínálat megteremtésére kiemelt figyelmet szükséges fordítani.

 

Akadálymentes turizmus

Az akadálymentes turizmus, mint a turisztikai piac egészét átható horizontális szempont a bárki számára egyenlő módon elérhető turizmust jelenti, amely minden fogyatékkal élő számára elérhetővé és élvezhetővé teszi az ép társadalom utazóinak kínált turisztikai szolgáltatásokat.

Sok más nemzetközi úti célhoz képest Magyarországnak nagyságrendi hátránya van az akadálymentes turizmusban, amelynek ledolgozása szükséges és elengedhetetlen feltétele a versenyképesség növelésének.