Turizmus Évadnyitó Gála telt házzal

Forrás: turizmus.com

 2019. február 03. 09:31

Több mint 1100 meghívott részvételével zajlott a hagyományos, február elsejei Turizmus Évadnyitó Gála, immáron a 27. alkalommal.

A digitalizáció lendületet adhat

A szakma képviselőit Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója köszöntötte, aki felhívta a figyelmet a 2018. évi, impozáns turisztikai mutatókra.

Guller Zoltán köszönti a résztvevőket

Fotó: turizmus.com

Kitért arra is, hogy idén újabb, csaknem 1000 fejlesztés indul el.

Guller Zoltán a pulpitusnál

Fotó: turizmus.com

Az est fókusztémájához, a digitalizációhoz kapcsolódva kifejtette: a július elsejével elinduló Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lehetővé teszi, hogy valós időben váljon láthatóvá a turizmus teljesítménye. Ez segíti többek között a kampányok hatékonyabb mérését és a pontosabb tervezést. Felhívta a figyelmet arra, hogy az NTAK nem kezel személyes adatokat.

Mint Guller Zoltán fogalmazott, a szálláshely szolgáltatási szektor digitalizációja jelentős lendületet adhat a turizmusnak.

Az MTÜ vezérigazgatójának elmondása szerint bízhatunk abban, hogy az NTAK sikeres bevezetését követően a kormány napirendre tűzi majd a szálláshelyi áfa csökkentésének ügyét is.

Megtelt a nézőtér a BKK-ban

Fotó: turizmus.com

A digitalizáció új világot teremt

A digitalizáció minden területen átírja berögzült szokásainkat, így a turizmusban is. Molnár Judit, a MUISZ elnöke, Flesch Tamás, az MSZÉSZ elnöke és Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke is saját területe nézőpontjából fejtette ki, milyen változások érzékelhetők.

Molnár Judit, a MUISZ elnöke

Fotó: turizmus.com

Molnár Judit kiemelte: a digitalizáció korában az utazási irodák számára már nem a másik iroda, hanem maga a vendég a konkurencia, hiszen néhány kattintással képes megszervezni egy-egy utazást. Ám ez csak az egyszerűbb utaknál van így. Az egzotikus, távoli utazásoknál, az összetettebb, különleges élményeket kínáló utaknál továbbra is kikérik az utasok a szakemberek tanácsait, ráadásul az irodáknál sokszor kedvezőbb feltételeket találnak. Egyre inkább felértékelődik a biztonság is, amelyet a szervezett utazás jelent.
Ugyanakkor a digitalizáció nem egy szükséges rossz, annak új eszközeit az irodák saját javukra is fordíthatják online marketingben, saját applikációval vagy épp VR szemüveges desztinációbemutatásokkal. Mindazonáltal eljöhet az az idő, amikor a digitális detox lesz a vágyott utazási forma - az irodák ennek megszervezésében is segíthetnek.

Flesch Tamás, MSZÉSZ elnök

Fotó: turizmus.com

Flesch Tamás szintén azt emelte ki, hogy amíg a szálloda, mint műfaj létezik, egy valami nem változik: megérkezik a vendég, akinek kell egy csendes szoba, s egy kényelmes ágy, mert éjszaka pihenni szeretne. Az változik csak, hogy ehhez milyen eszközökkel segítik őt hozzá a szállodások. A szállodaiparban az online check-intől a telefonos szobanyitáson át a virtuális ügyfélszolgálatig rengeteg eszköz megjelent már, ezek okos használatával kiválthatunk munkaerőt, illetve növelhetünk vendégelégedettséget.

Ugyanakkor, eljöhet az az idő, amikor már az lesz a kuriózum és azért fizetnek majd többet a vendégek, ha élő ember foglalkozik velük a recepción.

Gál Pál Zoltán, VIMOSZ elnök

Fotó: turizmus.com

Gál Pál Zoltán munkaadói oldalról fogalmazott meg néhány gondolatot. Kétségtelen, hogy a digitalizáció által elképesztő módon felgyorsult a világ, s így a gazdaság és a turizmus folyamatai is. Ugyanakkor az eszközök abban is segíthetnek, hogy tehermentesítsék a munkavállalókat.

A téma régóta foglalkoztatja a VIMOSZ-t, nemrégiben kutatást indítottak Next Tourism Generation címmel, annak feltérképezésére, hogyan lehetne a munkavállalók készségeit fejleszteni e téren.
A szakember a kockázatokra is felhívta a figyelmet, mint például az adatlopások, vagy az adathalászat.

A XXVII. Turizmus Gálán igyekeztünk a digitális világ jelenlétét érzékeltetni azzal is, hogy a közönséget elsőként két kis robot köszöntötte.

Szofi és Panni a BKK színpadán

Fotó: turizmus.com

Luc Gesvret, Orbis-Accor

Hagyomány immár, hogy köszönti a résztvevőket a BKK-t is tulajdonló és üzemeltető Orbis-Accor vezető képviselője.

Szintén a digitalizáció irányából mutatta be röviden a cég kínálatát a házigazda Orbis-Accor Kelet Európa vezérigazgató-helyettese, Luc Gesvret.

Az Accor imázsfilmjében is azt érzékeltette, hogy ma már sokkal inkább az élményígéretek számítanak a döntésben, mint a konkrét infrastruktúra.

Igaz, ez utóbbiak tökéletes volta is alapvető elvárás.

Budapest, a Sportfőváros

Szintén ezt az eseményt választotta Budapest abból a célból, hogy bejelentse: 2019-ben Budapest Európa Sport Fővárosa, nagykövetének pedig Kovács Ágnes olimpiai és világbajnok úszónőt választották.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes beszámolt arról, hogy 2019-ben Budapest Európa Sportfővárosa. Kiemelte, hogy az évnek markáns sporttematikája lesz.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes

Fotó: turizmus.com

Az eddigi eredmények és fejlesztések, valamint a nagy népszerűségnek örvendő, már meglévő sportprogramok mellett, speciálisan az évhez kapcsolódó új, ingyenes események várnak mindenkit. A főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a sportfőváros tematikával az Utazás Kiállításon is találkozhatnak az érdeklődők, ahol – a BFTK közreműködésével – teljesen egyedülálló módon lehet majd a sporton keresztül megismerni Budapestet.