Turizmus minisztérium Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2017. december 17. 14:31

A december 18-i héten megalakuló osztrák kormányban a turizmus nevet is viseli majd a felügyelő tárca - jelezte Kapus György, az ÖW képviselője.

A Nachhaltigkeit und Tourismus (Fenntarthatóság és Turizmus) elnevezésű tárca egyébként az agráriumért is felel majd.

Ugyanakkor nagy kérdés, hogyan alakul az Österreich Werbung (ÖW), az osztrák nemzeti turisztikai marketing szervezet sorsa, amely eddig a Gazdasági Minisztérium és a Gazdasái Kamara közös tulajdonában volt. Kapus György - az osztrák nemzeti marketing szervezet madridi képviseletének vezetője - szerint vélelmezhető, hogy az új tárca átvállalja a gazdasági tárcától az ÖW finanszírozását, de, az sem kizárt, hogy a 2000. évi szakítás után, ismét szerepet kap az ÖW-ben a 9 osztrák tartomány turisztikai hivatala is.

Ismét szerepet kaphatnak az ÖW-ben a tartományok

Fotó: oesterreich-tourismus.net

Kovács Balázs, az ausztriai GD Consulting ügyvezetője arra hívta fel figyelmünket, hogy a 182 oldalas kormányprogramban 4 oldal foglalkozik a turizmussal.
A dokumentum kitér arra, hogy az osztrák GDP 16 százalékát előállító ágazatnak hatalmas szerepe van a vidék népességmegtartása szempontjából. A gyakorlatban minden ötödik munkahely a turizmusnak köszönhető Ausztriában.
A helyzetmeghatározásnál a kormányprogram kitér arra, hogy a turizmus versenyképességét nehezíti az elaprózott desztinációs szerkezet, ezért célul tűzték ki, egy „Egységes Turizmusstratégia” kidolgozását.
Kovács Balázs értékelése szerint az osztrák kormány a turizmus ágazattal kapcsolatos legfontosabb feladatokat az alábbi pontokban foglalta össze:

  • A szálláshely szolgáltas áfaja 13%-ról 10%-ra csökken.
  • Az esélyegyenlőség érdekében a működési környezet szabályainak egységesnek kell lennie, beleértve pl. az Airbnb típusú szolgáltatásokat is.
  • Elengedhetetlen a 2017. szeptemberében elfogadott Digitális Turizmusstratégia következetes végrehajtása. (A téma fontosságát jelzi, hogy az új kormányban önálló Digitalizációs és Gazdasági Minisztérium alakul.)
  • Az osztrák nemzeti turisztikai marketingszervezet, az Österreich Werbung (ÖW) segítségével még erőteljesebben kell képviselni az „Ausztria ernyőmárkát” a nemzetközi piacokon.
  • Elengedhetetlen az ÖW és a tartományi turisztikai szervezetek közötti szinergiák további erősítése.
  • A munkaügyi hivatal bérjárulék csökkentő programját mintarégiók kijelölésével szükséges tesztelni.
  • További cél az alpesi turistafogadás feltételeinek javítás, 5 éves keretprogram keretében, továbbá az Osztrák Turizmusbank (ÖHT) kamattámogatott hitelezési programján keresztül a vidéki szálláshelyek fejlesztése, s az engedélyezési előírások rugalmasabbá tétele.
  • Az iskolai síoktatás feltételeinek javítása, az iskolák további ösztönzése a szervezett síoktatás érdekében ugyancsak deklarált célja a kormányprogram turisztikai fejezetének.

Az osztrák kormányprogram teljes egészében letölthető a GD Consulting oldaláról, ITT.