Turizmusfejlesztési stratégiát fogadott el a szlovén kormány

Forrás: MTI

 2017. október 08. 18:37

A turizmus fenntartható fejlődését támogató stratégiát fogadott el a szlovén kormány, amelynek célja, hogy az ország turizmusból származó bevétele 2021-re érje el a 3,7-4 milliárd eurót. Tavaly ez az összeg 2,3 milliárd euró volt.

Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter kijelentette: növelni szeretnék a vendégek és a vendégéjszakát számát, előbbit 5-5,5 millióra, utóbbit 16-18 millióra. Szlovéniát évente átlagban 4 millió turista látogatja meg és 11 millió vendégéjszakát tölt ott.

A stratégiával azt is el szeretnék érni, hogy a turisták több időt töltsenek az országban, az átlagos tartózkodási idő jelenleg 3,1-3,4 nap. A stratégia szerint 18-22 ezer felújított és új kiadó szoba létrehozását is tervezik, amelynek fele szállodai szoba lesz.

A tervek szerint egyebek mellett fejlesztik az alpesi és a mediterrán térséget, a pannonrégiót - a gyógyfürdőturizmust, valamint a fővárosi turizmust. A tárcavezető közölte, a térségek mellett fejlesztik a turisztikai infrastruktúrát, javítják a személyzet felkészültségét, a természeti és kulturális erőforrásokat, valamint támogatják a kis- és középvállalkozásokat.

Pocivalsek pénzügyi segítséget is ígért, ösztönző kölcsönök és támogatások formájában. A szlovén fejlesztési bank (SID) 300 millió eurós turisztikai fejlesztési programot hirdet.

Ljubljana

Fotó: Wikipedia

A miniszter szerint fontos, hogy a turizmusban dolgozó munkavállalók megfelelő bért kapjanak. A nagyobb fizetéseket magasabb hozzáadott értékű termékekkel, és ezáltal magasabb árakkal lehet megalapozni - hangsúlyozta. A turizmusban teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók számát 8 ezerről 12 ezerre akarja növelni a kormány.

A stratégia az idegenforgalmi ágazat konszolidációjával és privatizációjával is foglalkozik. A tervek szerint két vagy három olyan intézményt hoznának létre, amelyben az állami tulajdonban lévő turisztikai eszközök összpontosulnának. A miniszter szavai szerint ezek az eszközök egy idő után magántulajdonba is kerülhetnek, de ez nem történik meg egyik napról a másikra.