Meghallgatták Seszták Miklóst

Forrás: turizmus.com

 2016. november 17. 16:07

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter gazdasági bizottság előtti meghallgatásán elsősorban a Magyar Turisztikai Ügynökség működéséről esett szó.

A miniszter kiemelte: jelentős változás volt idén, hogy kormánybiztosi felügyelettel felállt és működik a Magyar Turisztikai Ügynökség, amely 2016 tavaszától az NFM-hez tartozik. Ezzel minden turisztikai állami feladat egy kézben összpontosul a gasztronómiától a rendezvényszervezésen át az utazási irodákig, valamint a nemzetközi sportversenyekig, amellyel átlátható és működőképes koncepció valósult meg.

 

Az ülésen Bánki Erik elnök úgy fogalmazott: az új koncepció előnyös lehet, hiszen ha megvalósul a fejlesztések koncentrációja, az a turisztikai bevételek növekedését is szolgálja.

A turizmust is érintő kérdés volt az is, hogy megújuló energiafelhasználást tekintve hazánk várhatóan 2018-2019-re éri el a 2020-ig kitűzött uniós célt, ami esetünkben 14,65%.

További fontos információként hangzott el, hogy 2017 januárjától a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba olvad a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, azaz önálló hivatalként megszűnik működni.

Az országyűlési bizottsági meghallgatáson - a turisztikai szakma számára meglepő módon - nem estt szó a nemrégiben benyújtott turizmusfejlesztési törvényjavaslatról.

Mint ismeretes, október végén Seszták Miklós benyújtotta a turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslatot. A szabályozás lényege, hogy a turisztikai fejlesztések tervezési alapegysége a jövőben a turisztikai desztináció legyen.

Annak idején kérdésünkre Bienerth Gusztáv elmondta, hogy a turisztikai desztinációkat a kormányzat fejlesztési stratégiája szerint alakítják majd ki, tehát a jelenleg ismert helyi, illetve térségi desztinációkkal való egybeesés nem kizárt, de csak esetleges lehet.