Turizmusfejlesztési törvényt fogadtak el Szlovéniában

Forrás: turizmus.com

 2018. február 27. 16:06

A Szlovén Országgyűlés elfogadta a turizmusfejlesztési törvényt. A jogszabály 2019 januárjától bevezeti a promóciós illetéket, ami összesen több mint 11 millió eurós pluszbevételt jelent.

Az új törvény meghatározza a idegenforgalmi stratégia kivitelezésére irányuló tevékenységeket országos és területi szinten, valamint az állam, a turisztikai szolgáltatók és a civil szervezetek szerepét – derül ki az RTV Slovenia Magyar Műsorok Stúdiójának tudósításából.

Újabb forrást teremt a Szlovén Turisztikai Szervezet finanszírozására azzal, hogy a turisztikai illeték mellé bevezeti a promóciós illetéket. Ennek célja a szlovén turizmus népszerűsítése, mértéke a turisztikai illeték 25 százaléka. A turisztikai illeték nagyságát a települések maguk határozhatják meg, de maximális összege 2,5 euró. A promóciós illetéket 2019. január 1-jétől vezetik be. A Gazdaságfejlesztési és Technológiai Minisztérium szerint ennek köszönhetően a Szlovén Turisztikai Szervezet 4,7 millió eurós, a települések pedig 6,9 millió eurós pluszbevételre számíthatnak.

Az egyik népszerű szlovén desztináció, a Bledi-tó

Fotó: pixabay.com

Újdonság, hogy a turisztikai illetéket azoknak a 17-30 éves személyeknek is meg kell fizetniük, akik a Nemzetközi Ifjúsági Szálláshelyek hálózatának valamelyik egységében szállnak meg. Helyi szinten a települések elengedhetik a turisztikai illetéket egyes csoportoknak.

A törvény rendezi az idegenvezetők státuszát és a foglalkoztatás feltételeit. A kötelező vizsga marad, de a vizsgához szükséges feltételeket eltörölték. Az idegenforgalmi ügynökségek egy útra csoportvezetőként bárkit küldhetnek, nem kell, hogy idegenvezető legyen. Harmadik országból érkező, EU-n kívüli idegenvezetők nem dolgozhatnak Szlovéniában. A külföldi ügynökségeknek szlovéniai idegenvezetőt kell alkalmazniuk – a törvény ezzel a helyi munkaerőpiacot védi.

A törvény új alapokra helyezi a turisztikai csoportok megszervezését és értékesítését. Az eddigiekhez képest könnyebb lesz például az iskolai kirándulások megszervezése.

Kapcsolódó cikkek