Új típusú állami támogatást igényelhetnek az osztrák turisztikai kkv-k

Forrás: turizmus.com

 2023. április 03. 14:40

Új típusú állami turisztikai támogatások igényelhetőek Ausztriában. Az igénylés és a folyósítás egy kiválasztási eljárást követően az Osztrák Turizmusbankon (ÖHT) keresztül történik – árulta el közös tájékoztatójukon Susanne Kraus Winkler turisztikai államtitkár és Matthias Matzer ÖHT-ügyvezető.

Az új támogatási konstrukció az osztrák turizmusfejlesztési stratégia – a Masterplan T – és az aktuális, 2020–2024 közötti időszakra vonatkozó kormányprogram alapján került kidolgozásra és bevezetésre. A frissen startoló támogatási keretrendszer fókuszában a fenntarthatósági, klímavédelmi célok elérése, valamint a munkavállalók életminőségét elősegítő, illetve a vállalkozások tőkeellátottságát javító intézkedések kerültek – írja a GD Consulting blogja.

Susanne Kraus Winkler bejelentése értelmében fenntarthatósági bónusz néven új támogatási forma jelenik meg: a kedvezményes hitelkonstrukciókkal kombinálható támogatási konstrukció az ágazat hosszú távú fenntarthatósági céljainak eléréséhez kíván hozzájárulni.A támogatások odaítéléséről egy transzparens és részletes pontozási séma alapján fognak dönteni. Az államtitkár elmondása szerint az ausztriai turisztikai kkv-k számára a fenntarthatósági bónusz elsősorban olyan környezet- és klímavédelmi beruházásokra vehetők igénybe, mint például a megújuló termikus energia hasznosítása, körforgásos gazdasági modellek megvalósítása, vagy energiatakarékossági eljárások kidolgozása, illetve fűtéskorszerűsítés.

Ausztria turizmusfejlesztése a fenntarthatóságot helyezi középpontba

Fotó: 123rf.com

 

További támogatható célterület például a személyzet számára jobb munkafeltételeket teremtő beruházások ösztönzése, a rugalmas foglalkoztatottsági formákat elősegítő projektek, mint például a gyermekmegőrzési szolgáltatások, üzemi óvodák gyakorlatának elterjesztése.

A tájékoztatón elhangzott: támogathatók továbbá a digitalizáció területén a kiberbiztonsági eljárások fokozása érdekében megvalósított beruházások is.