Új elemző kiadványok a Balaton turizmusáról

Forrás: turizmus.com

 2016. április 04. 14:24

A közelmúltban két Balatonnal foglalkozó kiadvány is felkerült a Központi Statisztikai Hivatal weboldalára, gazdag adattartalommal és értékes elemző fejezettel.

A Turizmusgazdaság a Balaton idegenforgalmi régióban címet viselő összeállítás új módon közelíti meg a turizmust, az ahhoz kapcsolható szolgáltatások nyújtásával foglalkozó vállalkozásokra fókuszálva. A turizmust, mint virtuális gazdasági ágat mutatja be, a balatoni turizmusgazdaságban érdekelt vállalkozások összetételét, eredményességét, beruházásait, hozzáadott értékét és a foglalkoztatásban betöltött szerepét ábrázolja. Az adatokat hosszabb időtávban (2008 és 2014 között) vizsgálva lehetőség nyílt arra is, hogy a gazdasági válságnak az idegenforgalomhoz közvetlenül és közvetve kötődő vállalkozásaira gyakorolt hatását is tükrözze.

Az elemző kiadvány utolsó fejezetében összefoglalták a Balaton régióban működő kereskedelmi és egyéb (korábbi elnevezéssel magán-) szálláshelyek legfrissebb, 2014. évi kapacitás-, vendégforgalmi és bevételi adatait, valamint röviden áttekintettük a 2008 és 2014 között bekövetkezett változásokat.

A kiadvány elérhető ITT.

A másik összeállítás A Balaton idegenforgalmi régió vendégforgalma, 2015, az elmúlt évet veszi górcső alá, tekintettel arra, hogy a Balaton a kereskedelmi szálláshelyek országos vendégforgalmának és bevételeinek egyötödét képviselte.

2015-ben 1 millió 544 ezer vendég 4 millió 989 ezer vendégéjszakát töltött el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken. A magyarországi szálláshelyek együttes vendéglétszámának 15, vendégéjszakáinak pedig csaknem a 20%-a jelent meg ebben a turisztikai régióban. A korábbi évekhez hasonlóan a tóhoz érkezők háromnegyede belföldi vendég volt, az általuk eltöltött vendégéjszakák tették ki az összes balatoni vendégéjszaka kétharmadát. A térség kereskedelmi szálláshelyei összesen 64 ezerrel több vendéget és 40 ezerrel több vendégéjszakát regisztráltak, mint 2014 során. A szöveges elemzéshez az időszakot részletesen bemutató táblázatok kapcsolódnak.

A kiadvány letölthető ITT.