Új feladatok és források az MTÜ-nek

Forrás: turizmus.com

 2017. december 28. 16:43

Az expók nemzetközi szervezetében ezentúl a Magyar Turisztikai Ügynökség képviseli Magyarországot. Többletpénzt kap a hazai divatipar és a gasztronómiai turizmus fejlesztése.

A kormány módosította azt a márciusi rendeletet, amely meghatározta a Magyar Turisztikai Ügynökség feladatait. Bár májustól már az MTÜ-nek kellett gondoskodnia a világkiállításokon való részvétel szervezéséről, ezentúl az ügynökség képviseli Magyarországot a Kiállítások Nemzetközi Irodájban (Bureau International des Expositions, BIE) is.

Egy másik kormányhatározat ugyanakkor három célfeladatra is többlettámogatást ad az MTÜ-nek. A magyar divat- és dizájnipar fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokra 2 milliárd forint áll az ügynökség rendelkezésére, a hazai gasztronómia és az ehhez kapcsolódó turizmus fejlesztésére pedig további 1 milliárd 838 millió forint.

Divatbemutató az októberi Turizmus Summit során

Fotó: turizmussummit.hu

A milánói világkiállítás magyar pavilonját befogadó Karcag is további pénzhez jut az ügynökségen keresztül. A Karcag Kincse élmény- és gasztronómiai park kialakítására a december végi kormányhatározat újabb 400 millió forintot szán.

Az MTÜ egy sportcélú támogatás esetében is feladatot kap. A kormány úgy határozott, hogy 2018 és 2020 között több mint 2 milliárd forinttal támogatja nemzetközi tenisztornák magyarországi megrendezését. Egyúttal azonban azt is előírta a kabinet, hogy a szervezők a turisztikai szempontokat is érvényesítsék, méghozzá az ügynökség útján.