25 év után új helyre költözik a jubiláló tihanyi Tourinform-iroda

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. július 13. 17:20

Egy hónapig még a régi helyén fogadja vendégeit a 25. születésnapját csendben ünneplő tihanyi Tourinform-iroda, majd beköltözik a település egyik patinás épületébe, a kívül-belül megújult apátsági Magtárban kialakított turisztikai látogatóközpontba.

Az észak-balatoni tájba simuló, terméskő falú, nádtetős épület mindössze 35 négyzetméteres helyiségében várják vendégeiket a tihanyi Tourinform-iroda munkatársai. Akik ez idő szerint 6-8 nyelvű prospektusokkal, térképekkel, helyi kézművesek ajándéktárgyaival, levendula-kozmetikumokkal kedveskednek az oda betérőknek, azonban korszerű szolgáltatásokat, például kerékpár- vagy nordic walking kölcsönzést, helyhiány miatt egyelőre nem ajánlhatnak.

„1997. július 14-én nyitotta meg a kezdetben Információs Irodának nevezett helyiséget Meggyes István, a Magyar Turizmus Rt. akkori vezérigazgatója, majd a helyiség 1999-ben egy névhasználati szerződés alapján a Területi Információs és Marketingiroda nevet kapta. Más néven, de a mai napig ugyanott – az apátságtól mindössze 100 méterre – várjuk a turisztikai élményekre éhes vendégeket" – mesélte lapunknak az irodát fenntartó Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Közhasznú, Nonprofit Kft. (röviden: Legenda Kft.) ügyvezetője. Petróczi Orsolya hozzátette: jelenleg négy szakképzett, köztük két felsőfokú végzettségű dolgozója van az irodának, vezetője 23 éve, egy másik munkatársuk 20 éve áll az ügyfélpultnál.

Baranyainé Máté Marietta irodavezető kezdetben egyedül látta el a feladatokat. 1999-ig szezonálisan működött, 2000-től téliesítetté vált a tihanyi Tourinform, amelynek – mint az irodavezető hangsúlyozta – kezdettől fogva erőssége a turisztikai marketing.

25 éve segítik információkkal a turistákat ebben a terméskőből épült, nádtetős épületben

Fotó: Tourinform Tihany

„Az irodát az elmúlt tíz esztendőben évente átlagosan 30 ezren keresték fel. A nyitás óta közel egymillió megkeresés érkezett hozzánk, az érdeklődők 60 százaléka személyesen, 25 százaléka telefonon, 15 százaléka e-mailben fordult hozzánk. Az információs szolgáltatáson kívül ajándékozásra szánt helyi termékeket, könyveket és saját kiadványokat értékesítünk, a nyári hónapokban pedig a Tihanyi Szabadtéri Játékok egyik fő jegyértékesítési pontja vagyunk"  – sorolta egész évben nyitva tartó iroda szolgáltatásait a Legenda Kft. ügyvezetője.

„Tihany község önkormányzata évi 65 millió forinttal támogatja a többféle turisztikai szolgáltatást végző, ezen belül a Tourinform-irodát is működtető Legenda Kft.-t. Ez is tükrözi, hogy a település egyik legfontosabb, és kiemelkedően jó munkát végző turisztikai intézményének tartjuk" –  mondta lapunknak Tósoki Imre polgármester. A turistaforgalom jelentős, évente kompon 1,2 millió, a hajóállomásra 60-70 ezer ember érkezik, és 200-300 ezer autó is átgurul a Balaton egyik legtöbb vendéget fogadó településén – tudtuk meg a polgármestertől.

Turizmustörténeti esemény lesz Tihanyban az apátság 250 éves Magtárából kialakított, többfunkciós turisztikai látogatóközpont augusztus 19-re tervezett átadása. A több száz millió forintos belső és külső felújításon átesett, háromszintes műemlék épületben kap majd helyet az idén 25 éves Tourinform-iroda, emellett a vendégeket egy kiállító, és egy 80 személy befogadására alkalmas közösség tér is várja itt.