Új pénzügyi szabályozás az új vállalkozások támogatására

Forrás: Profitline.hu

 2016. július 12. 14:18

Induló innovatív vállalkozások és a városfejlesztési beruházások ösztönzésére szolgáló pénzügyi szabályozást fogadott el az Európai Bizottság (EB) hétfőn.

Az EB tájékoztatása szerint a szabványosított, azaz már használatra kész pénzügyi szabályozás megkönnyíti a hozzáférést a finanszírozási eszközökhöz, például kölcsönökhöz, garanciákhoz és részvényekhez - írja a profitline.hu.

Az EB a 2014 és 2020 közötti időszakban arra kívánja ösztönözni a tagállamokat, hogy az európai beruházási terv céljaival összhangban duplázzák meg a kölcsönök, garanciák és részvények kibocsátásával finanszírozott beruházásaikat az európai strukturális és beruházási (esb) alapok közvetítésével.
A szabályozás célja, hogy a kezdő innovatív vállalkozások és kkv-k számára forrást biztosító társbefektetési eszközzel a vállalkozások továbbfejleszthessék üzleti modelljüket. A bizottság tájékoztatása szerint a köz- és magánforrásokat ötvöző beruházás teljes összege vállalkozásonként elérheti a 15 millió eurót (mintegy 4,6 milliárd forint).
A városfejlesztési alap a közösségi közlekedés, az energiahatékonyság vagy a városi területek megújulására nyújt támogatást, amely beruházások teljes összege projektenként elérheti a 20 millió eurót (mintegy 6,2 milliárd forint) - írták.
A bizottság közleményében emlékeztet arra, hogy három ilyen pénzügyi eszköz létezik már. Az első a kockázatok köz- és magánforrások közötti megosztásán alapuló kockázat-megosztási hitel. A második a maximált portfólió-garancia, amelyben egy közforrás nyújt garanciafedezetet. A harmadik eszköz a lakóépületek energiahatékonyságát és a megújuló energiaforrások alkalmazását támogató beruházásokhoz igénybe vehető épület-felújítási hitel.
Az Európai Bizottság a 2014-2020-as időszakban az esb-alapokból több mint 20 milliárd eurót szán a fenti célok finanszírozására.